Recht of plicht? Wel of niet vaccineren, bekijk hier de vele reacties die wij ontvingen | longread

© Foto: EPA

Annemarie de Jong

U heeft in groten getale gereageerd op de lezersoproep: is niet vaccineren egoïstisch? Of is dat ieders goed recht? Op Facebook vele duizenden reacties en bij de redactie kwamen zo’n 150 mails binnen.

Ook het redactioneel commentaar van afgelopen maandag leverde veel inzendingen op. Daarin werd gesteld dat ’niet prikken’ niet solidair is. Ongevaccineerden hebben namelijk een grotere kans besmet te raken met het coronavirus en ook de kans op ziekenhuisopname is groter, blijkt uit cijfers. Dat houdt de maatschappij langer op slot, luidde het commentaar.

Uit de inzendingen op de lezersoproep moesten we een selectie maken en bijdragen zijn ingekort. U leest ze hieronder. En wat vinden deskundigen? Dat leest u hier.

Een en ander is bedoeld te laten zien, wat de verschillende visies zijn. Wat aan het licht komt is een tweedeling.

Zo peinst Anita Groen (59) uit Grootebroek er niet over zich te laten vaccineren. In vijf kantjes onderbouwt ze waarom. ,,Ik bedank ervoor om als proefpersoon te dienen voor de farmaceutische industrie, voor het testen van een vaccin, voor een ziekte waarvan ik niets te vrezen heb.”

En: ,,Ik vind dat een vaccin dient bij te dragen aan het beschermen van gezondheid, en niet mag dienen om eerder afgenomen vrijheden terug te krijgen.” Hoe nu verder als samenleving? Anita Groen: ,,We kunnen met de vinger naar elkaar wijzen om een ander de schuld te geven, of we gaan met respect met elkaar om.”

J. Schuit (62) uit Heerhugowaard vindt ’niet vaccineren hun goed recht’. ,,Maar dan vind ik dat daar ook de nodige consequenties aan verbonden mogen worden. Niet gevaccineerden zullen een hogere zorgpremie gaan betalen, want de kans dat zij de ziekenzorg/ziekenhuizen zwaarder zullen belasten dan gevaccineerden is aanzienlijk groter. Bovendien moeten zij bij bepaalde evenementen en bijeenkomsten vooraf een negatieve testuitslag kunnen aantonen die voor eigen rekening komt. Hopelijk bereiken we de groepsimmuniteit tegen corona door zo veel mogelijk te laten vaccineren, zodat we weer snel terug kunnen naar het ’oude normaal’.”

Marian de Boer-Westerman uit Obdam laat zich niet vaccineren. Ze heeft bedenkingen over ’de (bij)werking op de korte en lange termijn’. „Ik ben geen corona-ontkenner en ik maak deze keuze heel bewust. Vind ik mezelf egoïstisch? Zeker niet. Ik denk dat ik met mijn gezonde levensstijl bijdraag aan een gezonde maatschappij. Ik respecteer ieders keuze en zal me aan de regels houden.”

„Helaas ben ik bevestigd in mijn bedenkingen doordat mijn man flink ziek is geworden na een vaccinatie met het Modernavaccin. Hij was geadviseerd, als patiënt met een auto-immuunziekte, om zich te laten vaccineren en herstelt nu van een pericarditis (ontsteking hartzakje), wat er van verdacht wordt een bijwerking te zijn.”

„Zelf laat ik mij niet vaccineren, maar heb aangegeven ook geen behandeling of ziekenhuisopname te willen”, laat Toos Borg (72) uit Blokker weten. Ze vindt dat ’het leven niet eindeloos hoeft te worden verlengd’. „Als er wat minder mensen overblijven zou het ook beter zijn voor het milieu.” Ze leeft gezond, eet biologische groente, geen suiker en melk en minder vlees. „Beweging en afstand houden heeft mij tot nu toe geen besmetting opgeleverd. Ik laat mij bij elk hoestje testen omdat ik niemand wil besmetten.”

„Persoonlijk vind ik zeer verontrustend dat roekeloos gezonde mensen, jonge mensen die amper iets te vrezen hebben van dit virus, nu door de maatschappij gedwongen worden om mee te doen aan dit experiment. Alsof het zonder risico de enige uitweg uit de pandemie zou zijn”, reageert een 27-jarige Alkmaarder*. Hij spreekt van ’gentherapie waarvan de gevolgen op lange termijn niet bekend zijn’.

Hij is niet de enige die er zo over denkt. Veel ongevaccineerden zeggen op hun eigen immuunsysteem te vertrouwen, vinden de sterftekans door covid-19 vergelijkbaar met griep en zijn bang voor langetermijneffecten. De 27-jarige Alkmaarder: „Ik vind het geen egoïsme maar een vorm van gezond verstand dat mensen zich niet zomaar laten inspuiten met iets wat ze niet nodig hebben.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Peter Faas (66) uit Julianadorp stelt dat iemand die ’een weloverwogen besluit neemt’ om zich niet te laten vaccineren ’gebruik maakt van zijn rechten als burger.’ „Het besluit om de maatregelen te laten voortduren is een besluit van de regering en het parlement. Er is dus geen sprake van een minderheid die het verpest voor een meerderheid.”

Ed Imming (60) uit Sint Pancras: ,,Dit vaccin is ons door onze strot geduwd om maar meer vrijheid te krijgen op maatregelen.” Die maatregelen moesten volgens Imming worden ingevoerd door onder meer het wegbezuinigen van ic-bedden en personeel. Hij laat zich niet vaccineren omdat hij er geen vertrouwen in heeft. ,,Ik voel me hierdoor als paria, uitgesloten van alles met minieme mogelijkheden om op vakantie te gaan of concerten. Ik ben gelukkig baas over mijn eigen lichaam.”

„’Big pharma’ wil vooral heel veel geld verdienen, en zonder enige aansprakelijkheid”, reageert Jetty van der Graaf, orthomoleculair therapeut uit Kortenhoef. „Er wordt niets geadviseerd om te zorgen voor je gezondheid en je eigen afweer te stimuleren.”

„Ik heb goede reden om mij niet te laten vaccineren”, meldt E. van der Ploeg (70) uit Sassenheim. „Dit is vanwege allergische reacties op medicijnen. In het verleden ben ik in shock geraakt in het ziekenhuis na een operatie. Men heeft destijds gezegd dat ik zo weinig mogelijk lichaamsvreemde stoffen moest laten spuiten of gebruiken. Ik gebruik geen medicijnen.” Haar echtgenoot is wel twee keer gevaccineerd. „Wij hebben verschil van mening hierover. Normaal gesproken is hij bijna nooit ziek, maar twee maanden geleden heeft hij toch een behoorlijke verkoudheid oplopen. Zou het mogelijk kunnen zijn dat je door die vaccinatie (tijdelijk) minder goede weerstand hebt tegen andere virussen?”

Hanny Kamer (87) uit Hilversum vindt het bizar om ongevaccineerden uit te maken voor ’egoïst’. „Daardoor voel ik mij beledigd. Ik ben niet gevaccineerd omdat ik heb nagedacht. Ik heb mij verdiept en veel aandacht besteed om te onderzoeken wat het vaccin met mijn lichaam kan doen en wat de voor- en nadelen daarvan kunnen zijn.”

Sjaak Kuin (60) uit Hoogkarspel noemt vaccineren met BioNTech/Pfizer een medisch experiment. „Grote zorg hierbij is de kans dat het geïnjecteerde synthetische mRNA na inenting het DNA van de (gezonde) persoon permanent kan wijzigen.”

„Godzijdank is vaccineren in Nederland (nog) vrijwillig en mogen mensen zelf beslissen wat ze met hun lichaam doen’’, laat jongerencoach Maaike Berbée uit Anna Paulowna weten. ,,Als je je laat vaccineren ben je geen ’volgzaam schaap’ en als je je (nog) niet laat vaccineren ben je geen ’virus-waanzinwappie’. Laten we ruimte geven aan mensen om (hopelijk zo goed mogelijk geïnformeerd) hun eigen afwegingen te maken. En respecteer het feit dat niet iedereen dezelfde beslissing maakt als jij.”

Volgens Van de Brink (68) uit Heemskerk worden besmettingscijfers ’opgekrikt’ en geven bepaalde artsen ’de gevaccineerden hooguit drie jaar om te overleven’. „Dit alles klopt met het doel wat het ’world economic forum’ voor ogen heeft, depopulatie!”

Theo Vos uit Laren vindt het een ’schande’ om een ’groep weldenkende mensen die zich bewust niet laten vaccineren’ neer te zetten als egoïsten. Volgens Vos vormt ’een gezonde levenshouding een basis tegen ziekten’. „Dus gezond en matig eten, voldoende beweging, niet te veel stress, een gezond vertrouwen in het eigen afweersysteem, et cetera. Op dit moment is meer dan vijftig procent van Nederland zwaarlijvig met een onderliggende aandoening en dit neemt alleen maar toe.”

„Om niet gevaccineerden egoïstisch te noemen is te zot voor woorden”, reageert Jan Molenkamp uit Beverwijk. „We leven op het ogenblik in een testmaatschappij, en vele maatregelen raken kant noch wal en maken alles kapot. Er is maar één manier om dit op te lossen en dat is stoppen met testen en doorgaan met je leven.”

Jean van Laveer uit Haarlem vindt het ’een schande’ dat een biermerk adverteert met de slogan: ’The night belongs to the vaccinated’. Ook de GGD-actie ’sjansen met Janssen’ noemt hij ’betutteling’. „Het blijkt wel weer dat je het vaccin voor jezelf neemt en niet voor een ander aangezien nu ook bekend is gemaakt dat een gevaccineerde het virus ook verspreid na volledige vaccinatie. Wat mogen ons leven niet laten dicteren door angst.”

„Ik weiger heel bewust een vaccinatie”, meldt Noortje van den Berg (36) uit Anna Paulowna. „En dit is niet omdat ik mensen langer wil laten vastzitten aan maatregelen. Sterker nog, ik zou graag zien dat meer mensen weigeren de maatregelen te volgen. Ik weiger deze prik omdat ik vertrouwen heb in mijn eigen immuunsysteem.”

Ineke de Jong (75) uit Zandvoort: „Iedereen heeft het recht te beslissen of hij/zij wel of niet gevaccineerd wil worden. Ik zelf ben na aarzeling wel gevaccineerd.”

„Ik vind dat iedereen zelf mag beslissen of je je wel of niet wil laten vaccineren”, stelt Leny Schepers (69) uit Purmerend. „Ikzelf ben gevaccineerd. Maar ik heb ook begrip voor degene die zich afvraagt: ’Wat brengt dat op langere termijn?’ Vooral voor de jongeren. Voor het uitzoeken voor andere ziektes doen ze er jaren over en nu in een klein jaar tijd is er een vaccinatie.”

Mint Gabriëlse uit Alkmaar noemt het ’aannemelijk’ dat gevaccineerden ’juist de grote verspreiders zijn van dit virus’. „Omdat ze zich veilig achten en zich aan geen enkele regel meer houden. Een goed voorbeeld daarvan is dat ze op je lip staan in de supermarkt en wanneer je vraagt afstand te houden, je de opmerking krijgt: ’Ik ben gevaccineerd’. Ook moet je steeds lezen dat er nog een derde prik moet komen of dat het Jansen vaccin amper werkt, nota bene het vaccin waar Hugo de Jonge pubers mee naar de vaccinatiestraten heeft gelokt onder het mom ’dansen met Jansen’. En dit terwijl kinderen zonder onderliggend lijden helemaal niet ziek worden van corona.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Ook Gabriëlse spreekt van ’gentherapie in een experimenteel stadium’. „Het betekent dat alle mensen die wel een spuit hebben genomen, niets anders dan proefkonijnen zijn en zich door de angst campagnes van de overheid hebben laten leiden.”

Bo Wester uit Alkmaar neemt geen prik. „Ik heb besloten om voor mijn eigen lijf te zorgen en mijn weerstandsniveau zo hoog mogelijk te houden. Daarnaast houd ik me aan alle regels en neem geen onnodige risico’s dus ik vindt dat niemand mij iets kan verwijten. Ik ben alleen wel zelf baas over wat er in mijn lijf gaat, een recht dat ik volgens de grondwet van ons land ook heb.”

„Het zal mij niks verbazen als ze straks overal een coronapaspoort eisen, zodat ’gewoon’ leven onmogelijk is zonder prik. Want twee keer per week testen om spontaan uit eten of naar de bios te gaan is onmenselijk”, vreest Sander Beemsterboer (47) uit Bergen. „Laat de regering ophouden met betuttelen en controlefreak spelen, geef de mensen hun verantwoording terug.”

„Mensen die geen injectie nemen hebben wellicht dezelfde intentie als zij die het wel nemen: de situatie met lockdowns, overheidsdwang, paniekberichten tot een einde brengen. Hervatten van het leven voor 2020. Alleen zien zij dat een injectie met een covidspuit de situatie niet zal stoppen”, meldt Mark Roelen (40) uit Heerhugowaard.

„Het is verdrietig dat nu in de maatschappij een tweedeling is ontstaan tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden”, reageert Edith Garms-Oppedijk uit Enkhuizen. Wat volgens haar een rol speelt? „De menselijke neiging te denken dat de eigen kijk op de wereld correct en objectief is en dat wie het niet met je eens is, slecht geïnformeerd of irrationeel is.”

,,Je bent de baas over je eigen lichaam!”, zegt Joop Seitner (86) uit Krommenie. „Ik ben overigens in het geheel niet afkerig van vaccineren. Rob Coester (70) uit Den Helder vindt vaccineren ’een recht en géén plicht’. „Iemand die zich laat vaccineren dient men te respecteren. Maar ook het besluit van iemand, die zich níet laat vaccineren, dient gerespecteerd te worden.”

Barry Rijnbeek uit Hoogkarspel heeft net de tweede prik in zijn arm. Wie dat niet doet, vindt hij niet egoïstisch. „In veel gevallen liggen er toch echt heel andere redenen achter het besluit zich niet te laten vaccineren. Bijvoorbeeld angst voor een vaccin dat slechts een tijdelijke ’voorwaardelijke’ goedkeuring heeft.”

Nel van der Put (75) uit Leiden is volledig gevaccineerd. „Het geeft mij rust. Maar twee vrienden van mij laten zich bewust en weloverwogen niet vaccineren.” De Leidense vindt dat helemaal prima. „ Ze gaan er integer mee om. Zij vinden het, net zoals ik, belangrijk dat iedereen zijn eigen keus kan maken, zonder druk, gemanipuleer of op schuldgevoelens werken.”

„In de uitzending van OP1 van dinsdag 20 juli waren twee slachtoffers van een coronabesmetting uitgenodigd om te vertellen welke impact dit voor hun leven heeft gehad en nog steeds heeft. Wanneer komen de slachtoffers van vaccinatie in beeld, graag geflankeerd door een expert (niet de heer Gommers) die dan argumenten kan aanvoeren voorzichtig te zijn met vaccinatie?”, vraagt Leonard Gerritsen (63) uit Zuid-Scharwoude.

Tine Westra uit Hoogwoud heeft filmpjes en documentaires bekeken waarin volgens haar deskundigen huilend waarschuwen voor de inentingen. „Men noemt het de grootste misdaad tegen de mensheid ooit wat er nu wordt uitgerold. Het leed dat straks zichtbaar wordt zal een grote schok teweeg brengen. We zitten in een soort van eindtijd tussen ’goed en kwaad, of licht en donker’.” Ze noemt inenten ’het plan van de extreem rijken en machthebbers om de bevolking in de greep te houden en te decimeren’. Voor gevaccineerden heeft ze bemoedigende adviezen: „Neem het uzelf niet kwalijk. Neem goede gezonde voeding tot u, ga naar buiten, plezier maken, muziek, zingen, dansen, knuffelen indien gewenst en verbinding maken met uw hart waar de zuiver goddelijke kern zit.”

(Tekst gaat door onder de foto)

„Lichamelijke integriteit staat voorop maar heeft consequenties. Niet vaccineren; dan niet naar evenementen, of toegangstesten voor eigen rekening. Corona opgelopen; dan betalen voor de genezing”, meldt Leo Dekker (70) uit Alkmaar.

„Alleen toegang in ziekenhuis wanneer de reguliere zorg niet in het gedrang komt. Reden: er is een goede oplossing om besmetting te voorkomen of de gevolgen van een besmetting te minimaliseren. Niet kiezen voor de oplossing, dan de gevolgen dragen.”

„Iedereen heeft het recht om zich wel of niet te laten vaccineren”, vindt Ko Vijn (79) uit Zoeterwoude. Van hem mogen er voorwaarden worden gesteld aan deelname aan het maatschappelijk verkeer. „Je moet een rijbewijs hebben om met een auto de weg op te kunnen, een ov-vervoerbewijs als je met de trein wilt. En zo is het volstrekt logisch dat bepaalde deuren dicht blijven voor wie zich niet kan of wil laten vaccineren.”

„Ik heb mijzelf wel laten vaccineren, wetende dat ook dit niet de ultieme oplossing is, maar meer ingegeven door de grotere kans niet ernstig ziek te worden”, reageert bedrijfsarts Ron Gerritsen (66). „Duidelijk is inmiddels dat ook gevaccineerden blijven bijdragen aan de verspreiding van het virus en met een beetje fantasie zelf superspreaders worden: ze worden immers nauwelijks ziek maar kunnen heel veel virusdeeltjes dragen en verspreiden zonder het te weten. Dit maakt de positie van de niet gevaccineerden wel wat hachelijk, want de kans dat zij tussen nu en zes maanden besmet zullen raken met het virus is bijkans honderd procent.”

„Nu is het niet zo dat de niet gevaccineerden als vliegen zullen sterven, maar als van de drie miljoen er een procent in het ziekenhuis komt, dan zitten we al gauw weer op 30.000 opnames, in zes maanden tijd.”

„Dan dient zich dus het volgende dilemma aan: wat te doen wanneer iedereen in de gelegenheid is gesteld zich volledig te vaccineren? Vroeg of laat zullen we een keer door de zure appel heen moeten bijten en zal het virus vrij rond moeten gaan en zich gaan schikken in de rij van zijn vier voorgaande coronavirussen, die nu ook gewone verkoudheden geven. Doen we het loslaten gefaseerd, zodat de drie miljoen niet gevaccineerden niet (tegelijk) in de komende 6 maanden de ziekte doormaken? Of laten we alles los en moeten de niet gevaccineerden het zelf maar weten?”

„Met andere woorden: zijn we bereid nog twaalf maanden onze vrijheden te beperken om de niet gevaccineerden de kans te geven niet allemaal tegelijk de ziekte door te maken en daarmee het zorgsysteem te ontzien?”

„Ik heb het hartstikke te doen met de jongere leeftijdsgroepen”, reageert Maut Boshart (81) uit Krommenie. „Hoe eerder de gedragsbeperkingen - ook voor jongeren - opgeheven kunnen worden, hoe beter het is. Maar je niet laten vaccineren betekent simpel dat de beperkingen niet kunnen worden ingetrokken.”

„Laat je vaccineren”, vervolgt Boshart. „Als ik vanavond op mijn fiets stap voor mijn dagelijkse rondje Krommenie loop ik meer risico voor lijf en leden dan welke vaccinatie ook kan opleveren. Maar toch hijs ik me op mijn fiets omdat daarvan afzien voor mijn gevoel een niet te accepteren inbreuk maakt op mijn leven. En de voorhanden vaccins zijn wel van die kwaliteit, dat je niet bang hoeft te zijn later vierkante kindertjes te krijgen of zoiets.”

„Je niet laten vaccineren is wellicht egoïstisch, maar het is veel erger: het is oerstom”, vindt Boshart. „Als potentiële virusbom lever je vooral een risico voor anderen op en dring je anderen de verplichting op om voortdurend in de verdediging te zijn, voortdurend waakzaam te blijven.” Ook zal het virus kans krijgen te blijven circuleren en muteren. „Hoe meer mensen gevaccineerd worden, hoe trager de besmetting om zich heen zal grijpen, tot het moment bereikt is dat we een groepsimmuniteit hebben gevormd. Dan zullen er nog wel coronagevallen worden gesignaleerd, maar niet meer in die aantallen die de beperkende maatregelen van nu rechtvaardigen.”

„Een crisis oplossen kan alleen door het nemen van goede maatregelen, helder en eerlijk communiceren, eenheid verkrijgen bij deskundigen en verantwoordelijkheidsbesef bij de bevolking. Vaccineren is zo’n maatregel, de werking ervan is inmiddels wel bewezen”, meldt Co Buysman uit Hoorn.

Ton van den Berg (64) uit Haarlem: „Ik vind het een goed recht als je weigert; wat de reden dan ook is. Maar dan moet men ook de consequenties dragen. Het kan toch niet zo zijn dat een gratis vaccinatie weigeren, corona krijgen en ziekenhuisopname door de gezondheidszorg en alle zorgpremie betalende mensen betaald moet worden?” Ook ’Testen voor Toegang’ moeten ongevaccineerden zelf maar betalen. „De mensen raken in hun portemonnee is denk ik de enige methode om weigeraars over te halen.” Hij vindt dat alle medewerkers in de gezondheidszorg gevaccineerd moeten zijn.

„Ik zou mezelf een grote egoïst hebben gevonden, als ik me niet had laten inenten. Maar ik mag niet denken voor anderen: voor sommigen is zich laten prikken haast onmogelijk, omdat ze bijvoorbeeld allergisch zijn voor onderdelen van de entstof”, reageert Erna Berg (83) uit Zoeterwoude. „Maar zeur er dan verder niet over als alleen mensen die gevaccineerd zijn en dat kunnen aantonen, toegang hebben tot festivals, musea, openbaar vervoer en dergelijke. In de huidige situatie lijkt me dat geen elitair privilege.”

Piet Keuris uit Den Helder is gevaccineerd. „Waarom? Ik wil geen long covid krijgen, maar net zo belangrijk: ik wil ook een ander niets aandoen of ziek maken zodat een ander nog jaren last met ademhalen heeft. Ook het overwerkte verplegend personeel niet te vergeten. Denken aan elkaar is ook belangrijk en niet alleen je belangrijke ’ik’. Maar het blijft je eigen mening en keuze.”

Jan Miedema (73) uit Grootebroek voelt veel voor de ’Franse methode’: daar kunnen volwassenen alleen met een pass sanitaire naar bioscopen, evenementen en pretparken. „Want linksom of rechtsom, wij zullen er uit moeten zien te komen om op een aanvaardbare manier ons leven weer op te pakken. Momenteel is dat alleen maar mogelijk door een vaccinatie.”

Zolang een deel Nederlanders geen prik haalt, voorziet hij problemen. „Moeilijke keuzes straks voor de ziekenhuizen. Welke patiënten wel of niet opnemen bij gebrek aan bedden? De gevaccineerde patiënt die wacht op een zware operatie of zij die niet gevaccineerd zijn en nu zo ziek zijn dat een ziekenhuisopname dringend noodzakelijk is.”

„Niet gevaccineerden kunnen er straks voor zorgen dat wij met zijn allen wederom in een lockdown terecht kunnen komen. Zijn de gevaccineerden daar toe genegen om die strenge leefregels dan weer op te volgen zo vraag ik mij af.” Ook vindt Miedema dat als iedereen de kans heeft gehad zich te laten vaccineren, wie dat niet heeft gedaan zelf moet betalen voor een coronatest om concerten, evenementen, restaurants en stadions te bezoeken.

Joop van Dijk uit Hazerswoude-Rijndijk: „Ik ben van mening, dat het egoïstisch is om je niet te laten vaccineren tegen covid, omdat je in geval van besmetting wel een beroep op de zorg moet doen, terwijl dat mogelijk voorkomen had kunnen worden. Angst is vaak een slechte raadgever!”

Patrick Aggenbach (48) uit Den Helder: „Ik pak altijd de rijbewijsvergelijking erbij: als je wilt autorijden, heb je nou eenmaal een bewijs van rijvaardigheid nodig, ook al vind je dat je zonder rijbewijs goed kan rijden en geen gevaar vormt. Ongevaccineerden vormen in beginsel een groter gevaar dan gevaccineerden, dus is het logisch dat de bewegingsvrijheid daarop afgestemd bent.”

„Als men om niet medische redenen weigert te vaccineren en daardoor de besmettingskansen van anderen vergroot, lijkt mij dat een ’alleen-op-de-wereld-gedachte’”, meldt Hendrik Geerling uit Haarlem. „Vooral het feit dat mensen met een zwakke gezondheid hierdoor de kans lopen ernstig ziek te worden, of erger: de besmetting niet te overleven.”

Jos Dusée (70) uit Hoorn: „Ik vind het prima dat steeds meer landen een verplichting tot vaccinatie invoeren omdat zo voorkomen wordt dat welwillenden, die wel gevaccineerd zijn, minder risico lopen.” Dusée vindt dat wie een vaccin weigert en ernstig ziek wordt, moet zeggen: ’Ik wil geen ziekenhuisopname’.

„Ik prijs mij gelukkig dat ik jongeren om mij heen heb die wel vanuit hun verantwoordelijkheid hebben gehandeld. En niet eerder naar evenementen zijn gegaan dan nadat ze gevaccineerd zijn en eerst nog twee tot drie weken hebben gewacht. Die jeugdigen verdienen een compliment.” Minder lovend is Dusée over ’complotdenkers’ . „In mijn kennissenkring zie ik dramatische dingen. Ouders die verwijten en zelfs dreigementen ontvangen van hun kinderen. Er werd zelfs gezegd: ’Als jullie je laten vaccineren dan zien jullie ons niet meer!’”

Peter Dickhaut (62) uit Bergen: „Soms is het noodzakelijk in het leven om risico’s te nemen om je naasten te beschermen, of met elkaar op te staan tegen een bedreiging of gevaar. De corona-epidemie vereist dat we met elkaar dit bestrijden, zonder ons af te vragen of het voor mij als individu een (mogelijk) gevaar oplevert en/of er twijfels zijn.”

,,Egoïstisch is misschien een beetje zwaar uitgedrukt, maar niet vaccineren is in ieder geval niet solidair met de gemeenschap”, vindt Siem Grooteman (85) uit Onderdijk. „Dat mensen er voor kiezen om niet te vaccineren kan alleen, omdat anderen (in groten getale) wel kiezen voor vaccineren. Zonder vaccins zouden er veel meer mensen gehandicapt, ziek of gestorven zijn.”

Jos van der Pol uit Egmond aan den Hoef: „Terwijl ik als 80-jarige gisteren zonder ondersteuning zestig kilometer gefietst heb, zie ik gisterenavond op tv bij OP1 twee zeer jonge sportvrouwen die door de corona totaal gesloopt zijn. Ongelooflijk, dat er mensen zijn die door niet te vaccineren de samenleving, medemens, in gevaar brengen.” Daar is Ellen de Boer (70) uit Hazerswoude het mee eens: „Zo komen we nooit van dat virus af.”

„De kans op bijverschijnselen van een vaccin is kleiner dan de kans dat je omkomt bij een verkeersongeluk”, meldt Roelof Kreeft. „Daarnaast zie ik de epidemie als een zinkend schip. De mensen die zich laten vaccineren staan te hozen met een minimale kans dat er iemand overboord valt, terwijl de niet gevaccineerde met hun handen over elkaar staan toe te kijken en hebben nog overal commentaar ook op.”

„Ik persoonlijk vind mensen die zich niet laten vaccineren egoïstisch”, laat Peter Hendriks uit Hoorn weten. „Omdat ze waarschijnlijk niet weten dat als ze zich niet laten vaccineren de versoepelingen tegenhouden. Deze mensen zijn eigenlijk bezig om de maatschappij te ontwrichten en dus zou je ze moeten verplichten zich te laten inenten.”

„Volgens onze grondwet heeft iedere Nederlander zeggenschap over het eigen lichaam. Verplicht vaccineren kan dus nooit. Wel kan een grote groep er voor kiezen het contact met niet gevaccineerden te vermijden. Frankrijk kiest daarvoor. Niet-gevaccineerden komen dan de horeca, festivals, theaters en supermarkt niet meer in. Lijkt me prima”, reageert Ronald Nijenhuis uit Zaandam. „Het is en blijft een eigen keuze om niet gevaccineerd te worden, maar dan hoort de acceptatie van een maatschappelijk isolement er wel bij.”

Elly (76) en Henk (79) Wartenhorst uit Heerhugowaard zijn dankbaar dat onder andere polio en mazelen dankzij vaccins ’zo goed als weg zijn uit onze westerse wereld’. Ongevaccineerden die corona krijgen, moeten het zelf uitzoeken: „Neem geen plaats in een ziekenhuis.”

Raymond Kolman, apotheker uit Krommenie, vindt het ’vooral jammer dat mensen besluiten zich niet te laten vaccineren op basis van onjuiste informatie of onzinnige theorieën’. „Zo wordt bijvoorbeeld beweerd dat het covidvaccin langetermijneffecten zou hebben, zoals onvruchtbaarheid. Alle vaccins doen in principe hetzelfde; een immuunreactie oproepen. Er is veel ervaring met vaccinaties; kinderen worden in ons land al tientallen jaren vanaf jonge leeftijd gevaccineerd. Hierbij zijn nog nooit langetermijneffecten waargenomen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

,,Dat het vaccin op korte termijn bijwerkingen kan hebben is wel duidelijk. Dat er ondertussen tientallen miljoen vaccins aan mensen op de hele wereld zijn toegediend, zorgt ervoor dat er een goed beeld ontstaat van de kans dat ernstige bijwerkingen kunnen optreden. Gemiddeld blijkt deze kans even groot als de kans dat iemand door de bliksem wordt getroffen. Dan is kans dat men ernstig ziek wordt van een covidbesmetting zeer vele malen groter.”

,,Als je besluit om jezelf niet te laten vaccineren, is dat je goed recht”, vindt John Bakker (64) uit Oude Wetering. „Het is jouw lichaam en jouw keuze. Maar de consequentie is wel dat je dan de morele verplichting hebt om jouw omgeving te beschermen tegen mogelijke besmetting, die jezelf hebt opgelopen.” Volgens Bakker zou een ongevaccineerde plekken waar je geen anderhalve meter afstand kan houden moeten mijden. Zoals drukbezochte horeca, festiviteiten, sportevenementen en verjaardagen en feestdagen die binnenshuis gevierd worden. Of je moet een mondkapje op. En testen en indien nodig in quarantaine. ,,Dus de beslissing om je niet te laten vaccineren, heeft voor jezelf verregaande gevolgen, die je ook zal moeten uitvoeren en accepteren. Niet alleen de lusten van geen vaccinatie, maar ook de lasten van de consequenties. Jezelf niet verbergen in de groepsimmuniteit. Dan alleen kan ik jouw beslissing van geen vaccinatie respecteren en accepteren.”

*Op 28-11-2022 is op verzoek van de inzender zijn bijdrage geanonimiseerd.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.