’Groen hart’ in Leiden Zuidwest: Op Scal-locatie moet appartementencomplex met eigen ecosysteem verrijzen

Impressie van Blei met de grote binnetuin op de voorgrond

Impressie van Blei met de grote binnetuin op de voorgrond© Publicteitsfoto Immo Selekt

Niels Held
Leiden

Leven in een gebouw met een eigen ecosysteem. Dat moet binnenkort mogelijk zijn in Leiden-Zuidwest, op de hoek van de Rooseveltstraat en de Jacob van Campenlaan waar nu het gebouw van Scal staat. De Amsterdamse ontwikkelaar Immo Selekt hoopt daar in 2023 appartementencomplex Blei op te leveren.

In het 48-meter hoge gebouw met 126 huurappartementen komt een binnentuin van bijna 2.000 vierkante meter. Eronder komen een parkeergarage en een fietsenstalling.

De ambitie is om het complex tot een klein ecosysteem te maken, schrijft Immo in een brief aan de gemeenteraad. „De gevel is heel hoog. We willen daar spleten maken in de voegen, dan kunnen vogels zich in de spouw nestelen. We houden rekening welke vogel wat nodig heeft. Een gierzwaluw heeft wat anders nodig dan een koolmees”, zegt Chantal Visch van Immo Selekt.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het gebouw van Scal maakt plaats voor een ’groene’ flat.

Het gebouw van Scal maakt plaats voor een ’groene’ flat.© Foto Taco van der Eb

Volgens Visch zijn er heel veel mogelijkheden. „Het gebouw wat er nu staat, bestaat uit alleen maar stenen. Maar er zijn heel veel mogelijkheden om de natuur in de stad te stimuleren. Door gaten in de metselstenen te maken, creëer je bijvoorbeeld alweer ruimte voor bijen.”

Verder krijgt de tuin een diverse inrichting aan planten. „Verschillende trappen leiden bewoners naar de tuin. Hier kunnen ze niet alleen een potje jeu de boules spelen, maar er komt ook een moestuin. Ik noem dat stedelijk boeren”, aldus architect Diederik Dam.

Flexibel

Naast alle ruimte voor flora en fauna, reserveert de ontwikkelaar de begane grond en een deel van de eerste verdieping (aan de Rooseveltstraatkant) voor bedrijven en organisaties. „We willen het met de gemeente zo flexibel mogelijk inrichten, zodat we leegstand voorkomen”, aldus Visch.

(Tekst gaat door onder de foto)

Appartementencomplex Blei zoals het er vanaf de Rooseveltstraat uit moet gaan zien.

Appartementencomplex Blei zoals het er vanaf de Rooseveltstraat uit moet gaan zien.© Publiciteitsfoto Immo Selekt

De 126 nieuwe huurappartementen bestaan uit 64 twee- en 62 driekamerappartementen. Ook daarbij wordt ingezet op duurzaamheid. „Daarom bouwen we het met zo min mogelijk impact op de natuur. Dat betekent goede isolatie, wonen zonder gebruik van gas, het plaatsen van zonnepanelen en tuinen die regenwater opvangen”, zegt Dam.

Het is namelijk de bedoeling dat het gebouw er nog even blijft staan. „Het is niet dat we dit er nu even neerzetten en dat het aan het lot overlaten. Wij blijven betrokken bij het complex”, zegt Visch. „Dit is een familiebedrijf en mijn baas wil het uiteindelijk over kunnen dragen aan zijn kinderen. Die zijn nu vijf en zeven jaar oud, dus het moet nog even mee kunnen”, lacht Visch.

Na de zomervakantie houdt de Leidse raad een stemming over het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning. Ontwikkelaar Immo Selekt hoopt in het tweede kwartaal van 2022 te beginnen met bouwen. Ze verwachten dat de oplevering van het pand in het tweede deel van 2023 plaatsvindt.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.