Kunstklank speelt op landgoed in Noordwijk: kostelijk vermaken om een ’voorstelling over niks’ | recensie

Scène uit de voorstelling ’Fümms’.© Foto Monica Stuurop

Theo de With
Noordwijk

Waar zit ik in hemelsnaam naar te kijken? Geen idee. Word ik er vrolijk van? Ja, dat wel.

Kunstklank presenteert tot en met 8 augustus elk weekend een andere voorstelling op landgoed Calorama in Noordwijk. Na een klassiek concert en een dansvoorstelling was het afgelopen weekend de beurt aan iets bijzonders. Een aantal theatermakers heeft de Ursonate van Kurt Schwitters uit 1932 onder het stof vandaan gehaald.

Zie daar anno 2021 maar eens een voorstelling van te maken. Het stuk van Schwitters bestaat namelijk uit dertig pagina’s onzinwoorden zonder betekenis. ,,Een voorstelling over niks’’, waarschuwde artistiek leider Herma van Piekeren het publiek vooraf. Dat mag dan zo zijn, dat wil niet zeggen de bezoekers zich niet kostelijk wisten te vermaken met deze onzin.

Na aankomst op het landgoed krijgt het publiek eerst een rondleiding langs de tentoongestelde kunstwerken. Deels zijn ze speciaal voor deze groene oase gemaakt, maar van de vermaarde Noordwijkse beeldhouwer Maja van Hall is een viertal beelden uit depot gehaald. Ze stammen vaak uit ver in de vorige eeuw, maar kwaliteit verloochent zich niet.

(Tekst loopt door onder de foto.)

Scène uit de voorstelling ’Fümms’.© Foto Monica Stuurop

Na deze rondleiding eindigen we in de rozentuin, dat als decor dient voor de voorstelling ’Fümms’. Vijf klassiek geklede zangers beginnen bloedserieus aan het zingen van de onzinklanken van de Ursonate. Dat duurt niet lang. Een van de vijf maakt een fout en wordt getrakteerd op een dreun van een van de andere zangers. Voor we het goed en wel beseffen, ontrolt zich drie kwartier slapstick voor onze ogen.

Wat er allemaal gebeurt, is een feest voor oren en ogen. De gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op en zijn meestentijds onnavolgbaar. De spelers hullen zich in de meest buitenissige kostuums. Er worden tal van attributen ingezet, tot aan wc-borstels toe. Met een rood scootertje wordt op een gegeven moment zelfs een pizza bezorgd.

Bijzonder is ook de actieve rol die aan het kinderkoor is toebedeeld. De kinderen leveren uiteraard een muzikale bijdrage, maar dansen ook en spelen kleine rolletjes. Ze lijken zich onvoorwaardelijk over te geven aan de gekte van deze voorstelling.

Voorstelling: ’Fümms’ van Kunstklank. Gezien: 23/7, landgoed Calorama, Noordwijk. Meer informatie: www.kunstklank.nl

Muziektheater

Voorstelling: ’Fümms’ van Kunstklank. Gezien: 23/7, landgoed Calorama, Noordwijk. www.kunstklank.nl

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.