Je leert super veel tijdens dit werk | serie Zomerbanen

Lance Beets: ,,Werken bij de reddingsbrigade is wel het leukste zomerbaantje dat er bestaat”.© Hedske Vochteloo

Hedske Vochteloo

Wat zijn de leukste zomerbanen? De redactie van deze krant ging op zoek en maakte een fotoserie over de bijzonderste, leukste en tofste seizoensbanen tijdens de zomervakantie.

Langs de kustlijn patrouilleren op een waterscooter, met een strak blauwe lucht en een zonnetje als decor. Het klinkt als een droombaan. Maar werken bij de vrijwillige reddingsbrigade van Bergen brengt ook een hoop verantwoordelijkheid met zich mee.

Lance Beets (19) weet als geen ander hoeveel werk het is om ’erbij te horen’. Toen hij zijn B-zwemdiploma haalde begon hij al bij de reddingsbrigade. „Mijn ouders hadden restaurant Teake a Break in Alkmaar. Daar werkte ook iemand die vrijwilliger was bij de reddingsbrigade. Hij heeft me aangemoedigd om op reddingszwemmen te gaan. Je leert dan in het zwembad eerst jezelf redden en later een ander. Toen ik veertien was, mocht ik meedraaien op het strand.”

Veertienjarigen beginnen het leertraject van de reddingsbrigade in een blauw shirt. „Je zit met vier man op de post. Er is altijd een commandant, een EHBO’er, iemand die de jeep kan besturen en een leerling. Als leerling ga je nog niet mee met hele heftige oproepen. Je moet echt in het oranje shirt groeien.”

Vrijwilligers draaien zeven diensten per seizoen en ontvangen hiervoor een kleine bijdrage. Naast dit zomerbaantje heeft Lance nog een bijbaan.

„Ik werk ook nog als tester bij de GGD”, vertelt hij. ,,Daarnaast studeer ik geneeskunde aan de VU in Amsterdam. Werken bij de reddingsbrigade is wel het leukste zomerbaantje dat er bestaat. Je leert heel veel. Zo heb ik mijn trekkerrijbewijs gehaald en weet ik alles over de stromingen in zee. Ook heb ik geleerd hoe je een drenkeling uit zee moet redden.”

De vrijwillige reddingsbrigade van Bergen houdt vijf kilometer strand veilig. Van de strandopgang bij de Kerf tot aan het Burgemeesterspaadje kent iedere recreant de jongens en meisjes van de brigade. „Wanneer we patrouilleren in de jeep voel je je soms net sinterklaas. Kinderen zwaaien altijd naar je.”

Wat zijn de leukste zomerbanen? De redactie van deze krant ging op zoek en maakte een fotoserie over de bijzonderste, leukste en tofste seizoensbanen tijdens de zomervakantie.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.