Zilveren roeiers dubbeltwee: alleen race telde, rest was bijzaak

Melvin Twellaar en Stef Broenink (r).

Melvin Twellaar en Stef Broenink (r).© EPA

ANP
TOKIO

Roeiers Melvin Twellaar en Stef Broenink uit Leiden hadden olympisch goud in de dubbeltwee bijna te pakken. "'We waren er zo dichtbij", zei Twellaar na de finale. "Het schoot wel even door me heen omdat we zo'n mooie race hebben neergezet. We hebben het maximale eruit gehaald."

Het Nederlandse duo duelleerde op de Sea Forest Waterway met de Franse boot. "We roeiden in een heel sterk en spannend veld. Heb je een mindere dag, dan heb je niks. Dit is een olympische finale en je weet maar nooit wat andere teams uit hun hoge hoed toveren. Ik had vooraf voor zilver getekend", zei Broenink.

De Franse boot was net even wat sneller dan Broenink en Twellaar. "Onze specialiteit is op het middenstuk bij 1000 meter snoeihard te roeien. Daar maken we vaak een verschil. De Fransen hebben de strategie tegen het einde heel hard op te komen en we wisten ze deze keer best goed te pareren. Bij de EK bijvoorbeeld roeiden ze nog dwars door ons heen. We hebben geprobeerd op het laatste stuk nog door te zetten, maar het was net niet genoeg."

Ook Twellaar en Broenink hadden last van de coronaperikelen binnen de roeiploeg, waar drie besmettingen veel commotie veroorzaakten bij de teams uit andere landen. Uit angst voor besmettingen meden die ploegen de Nederlanders opzichtig. "Het viel allemaal wel mee, ik heb het niet als heel erg ervaren", aldus Twellaar. "Het was één dag een dingetje, daarna was iedereen eraan gewend."

Het was een vervelend incident, vond ook Broenink. "Wij hebben er niet direct mee te maken gehad. We hebben ons er ook niet door laten afleiden. Die coronatest was elke keer best spannend, maar het was gewoon zo en wij konden het snel naast ons neerleggen. Onze coach Eelco Meenhorst heeft ons daarin heel goed getraind: wat er ook gebeurt, je moet ermee dealen. Voor ons telde alleen de races, de rest was bijzaak."

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.