’Versteend’ Leiden moet honderd nieuwe bomen krijgen: ’Belangrijk voor het microklimaat’

De Lammermarkt, volgens de Bomenbond een van de meest versteende plekken in de stad.

De Lammermarkt, volgens de Bomenbond een van de meest versteende plekken in de stad.© Foto Taco van der Eb

Tim Engelbart
Leiden

Er is een dringende behoefte aan meer bomen in het „versteende” Leiden. Dat stelt de vereniging Bomenbond Rijnland in een rapport getiteld ’Waarom staat hier nog geen boom?’ dat donderdag verschijnt, en op de Lammermarkt - ’een van de meest versteende plekken in de stad’ - wordt aangeboden aan wethouder Ashley North (GroenLinks, beheer openbare ruimte).

De Bomenbond heeft voor het rapport samen met vrijwilligers en Leidenaars een lijst met tientallen mogelijke locaties gemaakt, waar in totaal precies honderd bomen zouden moeten verschijnen. Dat is belangrijk vindt de vereniging, want ’bomen zijn belangrijk voor het microklimaat in de straat’. ,,Ze vangen water op, zorgen voor verkoeling en vormen een leefgebied en voedsel voor veel dieren”, schrijft Dick de Vos, secretaris van de Bomenbond. „Leiden is een van de meest versteende gemeenten van Nederland”, oordeelt hij, en verkondigt daarom strijdlustig: „Daar willen we iets aan doen.”

Waaiers

Zo verlangt de Bomenbond onder andere dat naast de Sterrewacht een nieuwe boom wordt geplant naast de in 2017 opgeleverde huizen. Tevens zou er aan de Lammermarkt, tussen het fietspad en de rijweg, nieuwe begroeiing moeten verrijzen. Ook aan de Molenwerf - langs de kades van de Rijnsburgersingel - schat de vereniging in dat er plaats is voor de verschijning van een drietal bomen.

Buiten het centrum wijst de bond ook rond de dertig plekken in de Stevenshof aan als potentiële plekken voor nieuwe bomen. In deze wijk zijn ’legio groene kansen’, staat in het rapport. Genoemd worden enkele lege plaatsen aan onder meer het grasveld van de Zuster Meijboomstraat, in de buurt van het Gezondheidscentrum en in de Trix Terwindtstraat. Voor de Merenwijk wordt voorgesteld waaiers te planten in onder andere de Buntgras. Op die laatste locatie is plek voor maar liefst vijf nieuwe bomen, denkt de Bomenbond. In de Kooi moeten nieuwe bomen verschijnen in de Paramaribostraat en de Ceramstraat. De Rivierenbuurt zou bijvoorbeeld moeten worden voorzien van nieuwe aanwas aan de IJsselkade en op de hoek van de Maasstraat en de Spaarnestraat.

Polderpark

Behalve de ’versteende’ gebieden wil de Bomenbond Rijnland ook op een reeds groene locatie nieuwe bomen aanplanten: het Polderpark Cronesteyn. De graslanden van het park zouden moeten worden verrijkt met nieuwe aanplant, zo oppert de bond, en rekent op ’enkele bomen in het weiland met de koeien om voor wat verkoelende schaduw voor de dieren te zorgen’.

De Bomenbond neemt zich voor vaker met dergelijke rapporten op de proppen te zullen komen, met name voor de Leidse wijken die nog niet aan bod zijn gekomen. ’Waarom staat hier nog geen boom?’ is daarom pas de eerste in een reeks pamfletten, kondigt De Vos aan. De honderd bomen uit het vandaag verschenen rapport gelden slechts als voorschot op de nog eens honderden extra die de komende jaren aangeplant dienen te worden, aldus de visie van de bond.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.