Melkveehouder in hoger beroep verlost van voorwaardelijke stillegging

Jan Jaap Broekhuijsen
Koudekerk aan den Rijn

Een wegens dierenverwaarlozing veroordeelde melkveehouder (63) uit Koudekerk aan den Rijn in hoger beroep een belangrijke strafverlaging binnengesleept. Zijn voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken blijft weliswaar overereind, maar het hof liet de in oktober eveneens opgelegde voorwaardelijke stillegging van de bedrijf vallen.

Om dat laatste daar was het de veeboer te doen. ,,Elk overtredinkje dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op mijn bedrijf nog constateert, leidt anders onherroepelijk tot mijn faillissement”, had de veeboer aan de rechters uitgelegd tijdens de behandeling van het beroep twee weken geleden.

De NVWA constateerde in 2019 dat de 71 runderen op het bedrijf leden onder angst, stress, ondervoeding en dorst. De veeboer voerde aan dat hij geen extra kracht kan inhuren omdat het water hem al aan de lippen staat. De verhuurder van zijn sterk verouderde stallen zou verder niet willen meewerken aan modernisering van die stallen.

Het OM eiste dat de voorwaardelijke stillegging gehandhaafd bleef, maar het hof vond dat zwaard van Damocles niet nodig. Volgens het hof is de opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken vooralsnog voldoende als stok achter de deur.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.