Bewegend Verleden: trefbal in een Leids weeshuis [video]

Leiden

Het Leidsch Dagblad en Erfgoed Leiden presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: een jubileum in het Wees-en Oudeliedenhuis in Leiden in 1939.

Lees ook: Bewegend Verleden: Zo zag het leven er uit in Leids wees- en ouderenhuis in 1939 [video]

Het rooms-katholiek Wees-en Oudeliedenhuis in Leiden bestaat in 1939 tweehonderd jaar (!). Reden voor feest, natuurlijk. Met vooral hoogwaardigheidsbekleders, zoals dat in die tijd gaat.

Maar ook de wezen worden verrast. Er komt een kermisje op de binnenplaats van ‘het Gesticht’, met draaimolen, poffertjeskraam, schiettent en muziek.

Het jubileum (lees hier het speiale jubileumboek met de geschiedenis van het huis) wordt meerdere dagen gevierd. Eerst met bestuur en huidige inwoners, een dag later met de oud-wezen.

Die wonen inmiddels door heel het land, maar komen terug voor de festiviteiten. Ze hebben geld ingezameld voor een cadeau: een nieuw orgel voor de kapel. Dat wordt meteen bespeeld door zuster Tharsilla tijdens een herdenkingsmis.

’s Avonds krijgen de oud-wezen een maaltijd aangeboden, samen met de regenten. Op het avondfeest is er een goochelaar en wordt een film vertoond over het weeshuis. Een deel van die film zie je hier.

(Tekst gaat door onder de foto)

In de film spelen de wezen trefbal. Het plezier spat er af, en de nonnen spelen even hard mee!

Mooie beelden zijn er van de meisjes aan tafel en hoe alle jongens, in één zaal dicht op elkaar, naar bed gaan.

(Tekst gaat door onder de video)

Verder zien we de ouderen, waaronder ene Carolien die al 77 jaar in het weeshuis verblijft. Haar kin wordt even onaardig omhoog geduwd zodat ze goed zichtbaar is voor de camera.

Het weeshuis is ook een plek waar de armen zich kunnen melden voor steun. Wie voor het luik staat voor een aanvraag, ziet hoe het onpersoonlijk voor de neus wordt dichtgeklapt. Een enorme stapel broden wordt opgehaald door allemaal arme Leidenaren - om geen honger te hebben.

(Tekst gaat door onder de foto)

De broodbedeling: brood voor de arme Leidenaren.

De broodbedeling: brood voor de arme Leidenaren.

Tot slot volgen beelden van het jubileum, het uitzwaaien van de hoogwaardigheidsbekleders en de kermis op het binnenplein.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

De bisschop van Haarlem, J.P. Huibers, bezoekt het jubileum.

De bisschop van Haarlem, J.P. Huibers, bezoekt het jubileum.

Hoogwaardigheidsbekleders worden uitgezwaaid door de wezen.

Hoogwaardigheidsbekleders worden uitgezwaaid door de wezen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.