Wie zoekt er mee naar de ideale plek voor een zwemstrandje in Roelofarendsveen of Oude Wetering?

Volgens B en W van Kaag en Braassem heeft deze plek aan de Noordkade in Roelofarendsveen ’potentie’ als zwemstrandje.

Volgens B en W van Kaag en Braassem heeft deze plek aan de Noordkade in Roelofarendsveen ’potentie’ als zwemstrandje.© Foto Taco van der Eb

Paul van der Kooij
Roelofarendsveen

De zoektocht naar een zwemstrandje in Roelofarendsveen kan ook eindigen in zusterdorp Oude Wetering. Dat blijkt uit de roep om hulp die de gemeente Kaag en Braassem heeft geplaatst op haar website en Facebookpagina.

Aanleiding voor het onderzoek is een petitie die een inwoner van Roelofarendsveen eerder dit jaar begon voor een strandje in de kern dat ook voor de jongste inwoners geschikt is. Omdat die petitie 707 keer was ondertekend, vonden burgemeester en wethouders dat ze daar iets mee moesten. De vraag was: wat?

Het geld voor zo’n voorziening ontbreekt en de initiatiefnemer van de petitie liet weten het ’vervolgproces’ niet te willen trekken. Het bracht de bestuurders tot het besluit om ’ambtelijke kracht’ beschikbaar te stellen om inwoners en ondernemers te helpen die wél aan de slag willen met het idee.

De oproep van de gemeente leert dat die nieuwe ’trekkers’ allereerst mogen meedenken over vragen als: wat voor strandje moet het worden? Moet je er alleen kunnen zwemmen of kan er ook horeca bij komen? Maar ook: waar kan het het beste komen? Daarna mogen ze de plannen helpen uitwerken, tot de kosten en baten aan toe. Zijn bijvoorbeeld subsidies mogelijk en wat kan samenwerking met ondernemers opleveren?

Geen binnenwateren

Wat B en W betreft hoeft er niet te worden gekeken naar de ’binnenwateren’. Oftewel: de sloten en wateren die niet direct op de Braassem en Wijde Aa zijn aangesloten. „De ervaring van Omgevingsdienst Midden-Holland is dat dergelijke plekken met grote regelmaat worden afgekeurd op de waterkwaliteit.’’

Om de nieuwe ’trekkers’ enige houvast te geven bij hun zoektocht, geeft de gemeente ze twee zoekgebieden in Roelofarendsveen mee. Ze vindt namelijk dat die ’potentie hebben voor de realisatie van een zwemplek’. Het gaat om een plek aan de Wijde Aa - naast de Veense molen - en aan de Braassem, bij het schiereilandje dat ter hoogte van Noordkade 15 en 16 ligt en nu al door zwemmers als startpunt wordt gebruikt.

Het handige van de laatste plek is volgens B en W dat een zwemstrandje past in het ’toetsingskader’ dat voor Noord- en Zuidkade uit een participatietrajact zijn gerold. Dat traject kwam er toen plannen voor een dertig meter lange pier met een vier meter hoge uitkijktoren op weerstand stuitten en de behoefte ontstond om zo breed mogelijk te bekijken wat er dan wél kan. De raad had weliswaar jaren geleden al aangeven dat op deze Braassemboulevard intensiever gerecreëerd mag worden, die term werd nooit verder ingevuld.

Wie graag meedenkt over de komst van een zwemstrandje, kan dat aangeven op de website van de gemeente Kaag en Braasem. Onder een bijdrage over de kwestie staat een link naar een contactformulier. Wie bij dat formulier is beland, moet daar wel aangeven ’Initiatief Zwemstrand, ter attentie van T. Dreef’. Want dat is de adviseur Maatschappelijke Ontwikkeling die gaat meehelpen. B en W waarschuwen wel dat het al snel twee jaar duurt voor er een formele zwemplek ligt.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.