Zwemster Femke Heemskerk (Roelofarendsveen) zesde in olympische finale 100 vrij: ’Grote overwinning op mezelf geboekt’ [video]

Heemskerk juicht na haar prestatie op de 100 meter vrije slag.

Heemskerk juicht na haar prestatie op de 100 meter vrije slag.© EPA

ANP
TOKIO

Zwemster Femke Heemskerk heeft haar eerste individuele finale op de Olympische Spelen afgesloten op de zesde plaats. De 33-jarige Heemskerk kon zich op de 100 meter vrije slag niet mengen in de strijd om de medailles, maar ging met 52,79 seconden wel sneller dan in de halve finales. De olympische titel op het koninginnennummer ging naar de Australische Emma McKeon in 51,96, een olympisch record.

Heemskerk, de Europees kampioene op de 100 vrij, had zich met 52,93 als zesde geplaatst voor de finale. Dat was haar op twee na beste tijd ooit op de 100 vrij. Met 52,69 heeft ze het Nederlands record in handen. Heemskerk zwom al vijf olympische finales als onderdeel van een estafetteploeg, met als hoogtepunten het goud (Peking 2008) en zilver (Londen 2012) op de 4x100 vrij.

De Zuid-Hollandse keerde halverwege als vierde in 25,26, maar kon op de tweede 50 meter niet meestrijden om de medailles. Het zilver ging naar Siobhan Haughey uit Hongkong (52,27), de Australische Cate Campbell pakte brons (52,52).

Penny Oleksiak, de Canadese die vijf jaar geleden in Rio de Janeiro samen met de Amerikaanse Simone Manuel het goud won, tikte als vierde aan in 52,59. Ook de Zweedse Sarah Sjöström was iets sneller dan Heemskerk (52,68).

Ranomi Kromowidjojo, de olympisch kampioene van Londen 2012 op het koninginnennummer, bleef al in de series steken. ’Kromo’ werd in eerste instantie veroordeeld tot een swim-off, maar ze besloot daarvan af te zien en zich volledig te focussen op de 50 vrij. Heemskerk komt ook op dat sprintnummer in actie.

Trots

„Als je een medaille wint, is dat vooral voor de buitenwereld zodat je kan laten zien: kijk, dit heb ik. Maar dat neemt niet weg dat ik hier een hartstikke grote overwinning heb geboekt op mezelf”, zei Heemskerk met een stralende lach in het Tokyo Aquatics Centre. „Ik deed het voor mezelf en ik heb alles eruit gehaald wat erin zat. Daar ben ik gewoon heel trots op. Ik heb er ontzettend van genoten.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aan het einde van haar lange carrière heeft Heemskerk afgerekend met de twijfels en ’demonen’ in haar hoofd die op belangrijke momenten nogal eens naar boven kwamen. Ze pakte in mei bij de EK in Boedapest haar eerste grote individuele titel op de langebaan. Heemskerk won de 100 vrij in 53,05. Onder de hoede van coach Marcel Wouda heeft ze rust en balans gevonden.

„Ik voel me nu nog veel beter dan in Boedapest. Daar was ik ook wel vrij, maar nu voel ik me nog vrijer. Ik was ook flexibel in de aanpak. Iedereen heeft een beetje houvast met rituelen en zo, maar ik dacht: ik krijg niet vaak de kans om ’s ochtends om 11.00 uur een finale te zwemmen, ik moet gewoon opladen, opladen, opladen. Samen met Marcel heb ik een mooi plan gemaakt, daar heb ik 100 procent vertrouwen in. Dit is er uitgekomen en ’I’ll take it’.”

Ontspannen

Heemskerk, bezig aan haar vierde Spelen, eindigde in haar eerste individuele finale op de Spelen op 0,26 seconde van het brons. „Dat is wel iets, maar niet superveel. Ik ben hier heel blij mee. Ik laat gewoon zien dat ik weer mijn beste tijden kan zwemmen”, aldus Heemskerk, die iedere ronde iets sneller ging. Van 53,10 in de series naar 52,93 in de halve finales en 52,79 in de finale.

„Ik wist dat ik een beetje geluk nodig had om het podium te halen. Vooraf voelde ik al die goede en positieve emoties in mijn lichaam. Ik was in de callroom ook het meest ontspannen van alle zwemsters, gewoon lekker lachen en genieten. Ik heb precies gedaan wat ik wilde doen, geen fouten gemaakt. Dat ik dat kan in een olympische finale, is gewoon hartstikke goed. Ik ben hartstikke blij en hartstikke trots.”

Heemskerk komt ook nog in actie op de 50 vrij en zwemt vermoedelijk de finale van de gemengde estafette op de 4x100 wissel

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.