Een jaar later dan gepland: vijf extra Leidse boa’s mogen vaarboetes gaan uitdelen

Tim Engelbart
Leiden

Vijf boa’s in dienst van de gemeente mogen vanaf deze week meer boetes uitdelen op het water. Dat maakte de gemeente vandaag bekend.

Het vijftal Leidse boa’s mag vanaf deze week op het water scheepvaart sanctioneren voor ’asociaal en onveilig vaargedrag’, nadat ze hiertoe benoemd zijn door de officier van justitie. De vijf boa’s zitten eigenlijk in domein I, wat inhoudt dat ze zich voornamelijk moeten bezighouden met overtredingen in de openbare ruimte. Ze krijgen er nu, in eerste instantie tijdelijk, bevoegdheden bij uit domein II: deze ziet op het milieu en de infrastructuur.

De nieuwe bevoegdheden worden bij wijze van proef toegekend. Het ministerie van Jusitie en Veiligheid wil in vijf gemeenten, waaronder Leiden, testen of de leefbaarheid vooruitgaat als boa’s bevoegdheden uit meerdere domeinen krijgen.

Oorspronkelijk was het idee dat de pilot van start zou gaan in het voorjaar van 2020. Vanwege de coronacrisis moest het ministerie deze echter een jaar uitstellen, zo schreef minister Grapperhaus afgelopen november aan de Tweede Kamer.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.