Noordwijk weer voor twee jaar voorzien van QualityCoast-vlag: ’Prachtige score’

Het strand van Noordwijk

Het strand van Noordwijk© Rudolphous / Wikimedia Commons (cc-by-sa)

Tim Engelbart
Noordwijk

De gemeente Noordwijk heeft weer voor twee jaar de QualityCoast-vlag van de Europese vereniging Kust & Zee gekregen. Deze vlag mag alleen worden gevoerd door kustgemeenten die zich voldoende hebben onderscheiden op het gebied van duurzaam toerisme.

Wethouder Sjaak van de Berg (Duurzaamheid en Strandzaken) nam gisteren de blauwgele QualityCoast-vlag in ontvangst, die de gemeente weer twee jaar mag voeren. Noordwijk heeft hem al sinds 2007 onafgebroken in bezit, wat inhoudt dat de gemeente ruim voldoende inspanningen levert op het gebied van de verduurzaming van toerisme. Zo heeft Noordwijk moeten bewijzen dat men erfgoed voldoende bewaakt, maar ook mensenrechten in acht neemt en een functionerend afvalbeleid voert. Ook het behoud van natuur en landschap wordt meegewogen.

Een deskundige van de stichting Green Destinations beoordeelde dat Noordwijk de score van 8,7 verdient, wat inhoudt dat de gemeente behalve de vlag ook een ’gouden award’ krijgt. De hoogste notering - platina - is daarmee niet behaald, maar de gemeente vindt desondanks dat een ’prachtige score’ is behaald, en belooft met de aanbevelingen uit het juryrapport aan de slag te gaan.

Naast Noordwijk zijn er in Nederland nog zes andere QualityCoast-gemeenten. Het nabijgelegen Katwijk heeft ook een gouden certificering, maar Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en Westvoorne mogen platina noteren.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.