Katwijk doet klemmend beroep op inwoners om woonenquête in te vullen: ’Belangrijk deel te nemen’

Tim Engelbart
Katwijk

Het gemeentebestuur van Katwijk hoopt dat zoveel mogelijk inwoners deelnemen aan een nieuwe enquête over de huizenmarkt in de kustgemeente. Wethouder Gerard Mostert zint op nieuwe regels voor verhuurders, maar wil eerst weten hoe de woonsituatie in de gemeente in elkaar steekt.

Katwijkers kunnen vanaf vandaag tot en met 5 september aangeven bij de gemeente wat zij vinden van diverse manieren van huisvesting. In de enquête wordt inwoners om hun mening gevraagd over aller zaken die met wonen te maken hebben, zoals kamerverhuur, het delen van woningen door huishoudens die geen gezin vormen, verkamering en tijdelijke verhuur door uitzendbureaus aan werknemers.

Het gemeentebestuur komt met de vragenlijst om de situatie verder in kaart te brengen. „De uitkomsten van deze enquête worden meegenomen bij het opstellen van regels voor het verhuren van woonruimte die de gemeente gaat opstellen,” kondigt Katwijk aan.

De enquête vormt een poging van wethouder Mostert om meer greep te krijgen op de woningmarkt in zijn gemeente. Door almaar stijgende prijzen is het voor steeds meer mensen lastig om een woning te kopen of huren. Katwijk ziet het vooral als probleem op nationaal niveau, maar veel inwoners kijken naar het gemeentebestuur om in te grijpen, zoals onlangs nog de bewonerscommissie van de Piersonflat, waar steeds meer appartementen worden gekocht door investeerders en voor hoge tarieven verhuurd aan wanhopige woningzoekenden.

Mostert probeert met de enquête het tij langzaam te keren. „De gemeente wil regels opstellen voor het verhuren van woningen. Deze regels moeten aangeven wat een huiseigenaar wel en niet mag doen met een woning.”

Om de poging te laten slagen, moet de gemeente wel een zo compleet mogelijk beeld krijgen. „Het is belangrijk om deel te nemen aan de vragenlijst”, houdt Katwijk de inwoners daarom voor. De enquête is te vinden op de website van de gemeente.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.