Luuk Jacobs begon een actie om zijn buren in de Leidse De Wetstraat aan de zonnepanelen te krijgen. Nu wordt er flink geld verdiend aan de zon

Luuk Jacobs begon met zijn buurmannen een actie om de bewoners van de De Wetstraat in Leiden aan de zonnepanelen te krijgen.

Luuk Jacobs begon met zijn buurmannen een actie om de bewoners van de De Wetstraat in Leiden aan de zonnepanelen te krijgen.© Foto Leonie van der Helm

Suzanne Bremmers
Leiden

Rijk en duurzaam. Zo heette de appgroep van Luuk Jacobs uit de De Wetstraat waarin hij zijn buren meenam in een ware zonnepanelen-queeste. Het financiële aspect - dat je echt geld verdient aan zonnepanelen- was een belangrijk voordeel voor de buren om mee te doen aan de zonnepanelen-straatactie.

De De Wetstraat is een schattig klein straatje in het Morsdistrict van twee tegenover elkaar liggende rijen huizen uit begin 19e eeuw. De straat wordt rondom omgeven door hoge gebouwen en spoorlijnen. Als een klein paradijsje in een groot donker bos. De mensen uit de De Wetstraat kennen elkaar allemaal van gezicht en sommige buren zijn goede vrienden geworden, zoals Jacobs met zijn twee overbuurmannen. Met z’n drieën raakten ze in 2017 geïnteresseerd in de toekomst van Leiden en dachten na over de vraag waarom verduurzaming van huizen voor veel mensen toch zo lastig is.

Financieel belang

Voor een deel wist Jacobs het antwoord al. Wie wil verduurzamen heeft uitleg en informatie nodig. Wat is een goede aanbieder? Hoe kom je daar achter? Kun je aanspraak maken op subsidie? Hoeveel levert het op? Al die vragen vormen hobbels om stappen te zetten. Jacobs zocht zelf ook antwoorden, want hij wilde graag zijn huis verduurzamen.

Jacobs en zijn buurmannen richtten zich als eerst op zonnepanelen, want dat is het eenvoudigste en financieel aantrekkelijkste onderdeel van je huis verduurzamen. Ze schreven een uitleg over de huizen in de straat op basis van een energiescan en een offertetraject dat de wijkambassadeur van de Mors had doorlopen. Dat verhaal stopten ze bij iedereen in de straat in de brievenbus. De volgende stap was essentieel: ze deelden de straat op in drieën en belden, een paar dagen na de brief, bij iedereen in de straat aan. Een gesprekje volgde, sommige buren stelden nog wat vragen. Uiteindelijk besloten van de 33 huisnummers vijftien buren mee te doen aan de zonnepanelen-straatactie. Een ongekend hoge score, want gemiddeld doet bij een straatactie maar 5 procent mee. ,,Het grote verschil met andere acties is dat de buren ons allemaal kennen’’, zegt Jacobs. ,,Als een zonnepanelenleverancier voor je deur staat, is dat anders. Mijn buurmannen en ik daarentegen, hebben geen financieel belang. Dat weten de buren.”

Geld verdienen

Inmiddels liggen de zonnepanelen alweer een tijdje op de daken, naar volle tevredenheid van iedereen. ,,Er kan niet zo veel misgaan met zonnepanelen’, zegt Jacobs. ,,Dus er is ook nooit gedoe over geweest. Eigenlijk zijn er alleen maar positieve ervaringen doordat iedereen inmiddels weet dat het geld opbrengt.”

Jacobs heeft zelf twaalf panelen gekocht via een lening. De opbrengsten van de zonne-energie zijn zo hoog dat hij zelfs de rente van de lening kan betalen en winst maakt op zijn energierekening. ,,Het was een offer you can’t refuse.”

Nieuwe acties volgden. Zo hebben Jacobs en sommige buren ook groene daken, is er flink geïsoleerd en kookt Jacobs gasloos. Toch hebben de buren met die andere, vaak duurdere stappen niet zo massaal meegedaan als met de zonnepanelen. ,,Het verhaal over de niet zo florissante toekomst van de wereld valt niet bij iedereen goed”, zegt Jacobs. “Juist daarom hebben we de app ook eerst ‘rijk’ en dan ‘duurzaam’ genoemd. Want wat je ook van klimaatverandering vindt, aan zonnepanelen verdien je gewoon geld.”

Dit is het tweede deel in een serie over het verduurzamen van huizen. In 2050 moet Leiden energieneutraal zijn. Lukt dat? En waar lopen huizenbezitters tegenaan? Deze serie is mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.

Lees ook: Monument verduurzamen in de praktijk: ’Laat het enthousiasme nou niet verloren gaan door al die administratieve rompslomp’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.