Lezers komen met tal van oplossingen tegen meeuwenoverlast

De reactie van ons lezerspanel op enkele stellingen.

De reactie van ons lezerspanel op enkele stellingen.© Grafieken: Mediahuis/Mieke van Zuijlen

Durk Geertsma
Regio

We vroegen ons ombudspanel om suggesties tegen meeuwenoverlast. Meer dan duizend lezers bogen zich over onze vragen. Van die duizend ervaart een op de vijf zelf ook overlast door meeuwen.

Voor veel mensen is de beste remedie de reden waarom de meeuwen specifiek daar willen broeden: vuil en voedsel. Bewoners kunnen soms hardnekkig volhouden om brood en restjes macaroni aan de vogels te voeren. Een enkeling stelt voor om, net als in Haarlem, het voeren te beboeten.

Lees ook: Valkenier Mart Schrieken bestrijdt vaker meeuwen: ’Je moet het hele gebied onaantrekkelijk maken’

Het doel bereiken om het broeden te voorkomen kan op veel manieren, blijkt uit de antwoorden. Door aan het begin van het broedseizoen zelf voor onrust te zorgen door het dak op te klimmen; vliegers met nepvogels op een lange stok monteren; het nestelen verstoren door het rond laten vliegen van een drone; zilveren slingers die voor weerspiegeling zorgen; een zwerfkat op het dak laten wonen die daar orde op zaken kan stellen; het aanbrengen van netten, scheef oplopend of een variant hierop in de vorm van gaas; draden spannen; pennen of spijkermatten neerleggen; het dak ontplatten met bollen, antennes of lichtsignalen: watersproeiers en het afvalwater van het dak gebruiken voor de tuin.

Andere oplossingen die worden genoemd hebben andere voordelen. Regelmatig genoemd is de suggestie om het grind op het dak te vervangen door sedum (begroeiing). Meeuwen houden daar niet van en bovendien heeft het zomers een verkoelende werkingomdat de warmte niet in het gebouw gaat zitten. Veel genoemd is ook het aanbrengen van zonnepanelen op de daken. Meeuwen gaan daar niet op broeden en als ze er ook niet onder kunnen kruipen, zoeken ze automatisch een ander plekje. En een investering in zonnepanelen zorgt ook voor een lager energieverbruik.

Lees ook: Meer over ons regiopanel.

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.