Handbalsters laten het afweten in kwartfinales Olympische Spelen [video]

Laura van der Heijden en Martine Smeets van Nederland balen na de nederlaag tegen Frankrijk in de kwartfinale handbal in de Yoyogi-sporthal op de Olympische Spelen.© ANP

ANP
TOKIO

De Nederlandse handbalsters gaan ook op hun tweede Olympische Spelen zonder medaille naar huis. De regerend wereldkampioen werd in de kwartfinales overklast door Frankrijk: 22-32. Oranje stond in Tokio binnen 10 minuten met 10-3 achter en wist zich niet meer te herpakken.

Op de Spelen van Rio 2016 eindigden de handbalsters als vierde. Ze verloren toen in de halve finales met één doelpunt verschil met Frankrijk, dat Oranje twee jaar later ook versloeg in de halve finales van het EK.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Nederlandse handbal dames na afloop van het duel tegen Frankrijk.© ANP

De ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade, de Fransman die zijn landgenotes trof, had in het Yoyogi-stadion niets in te brengen tegen de Françaises. Het betekende na het teleurstellend verlopen EK van vorig jaar, waar de wereldkampioen niet verder kwam dan de zesde plaats, het tweede mislukte toernooi op rij.

Oranje gaf de bal in de openingsfase keer op keer zomaar weg. Frankrijk profiteerde dankbaar en liep in hoog tempo weg. Keepster Tess Wester kreeg de ene na de andere bal langs zich geschoten. Aan de andere kant keerde de Franse keepster wel heel wat pogingen van Oranje, dat vaak geforceerd schoot.

(Tekst gaat door onder de foto)

Grace Zaadi Deuna van Frankrijk scoort in de kwartfinale handbal in de Yoyogi-sporthal op de Olympische Spelen.© ANP

Bij een achterstand van 12-3, na 11,5 minuut spelen, moest Wester plaatsmaken voor Rinka Duijndam. De reservekeepster wist beduidend meer schoten te pareren, maar gaf de bal in de opbouw ook een paar keer zomaar weg.

Voor Lois Abbingh duurde het duel slechts 7 minuten. De topscorer van Oranje, die rust had gekregen in de laatste groepswedstrijd tegen Montenegro, raakte geblesseerd en strompelde het veld af. Zonder Abbingh speelde Nederland een verloren partij.

(Tekst gaat door onder de foto)

Dione Housheer van Nederland baalt na de nederlaag.© ANP

De handbalsters hadden in de groepsfase vier van de vijf duels gewonnen en alleen nipt van Noorwegen verloren, maar op het beslissende moment liet de ploeg van Mayonnade het afweten. In plaats van de komende dagen strijden om de medailles, moeten de handbalsters naar huis.

Pas bij een achterstand van 14-4 wist Oranje enigszins in de wedstrijd te komen. Nederland bracht het verschil even terug tot vijf doelpunten (16-11), maar ging de rust in met een achterstand van 19-11. Frankrijk speelde de wedstrijd in de tweede helft beheerst uit.

Voor Nycke Groot eindigt haar carrière zo in mineur. De 33-jarige opbouwspeelster keerde begin dit jaar terug bij Oranje, dat het op de Spelen zonder de geblesseerde Estavana Polman moest doen. Groot hoopte haar loopbaan af te sluiten met een olympische medaille.

(Tekst gaat door onder de foto)

Nycke Groot van Nederland na afloop van het duel tegen Frankrijk.© ANP

Bondscoach Emmanuel Mayonnade van de Nederlandse handbalsters zag in de openingsfase dat alles misging. Oranje begon ontzettend slordig, schoot veel te geforceerd en na 7 minuten viel ook Lois Abbingh nog eens uit met een spierblessure. Keepster Tess Wester zag de ene na de andere bal langs zich vliegen.

"Ik weet niet waarom, maar alles ging mis. Misschien waren we te bang voor de tegenstander", zei Mayonnade na de kansloze nederlaag (22-32). "Misschien waren we niet goed voorbereid. Maar ik had vooraf het idee dat alles goed was", aldus de Fransman. "In de eerste 10 minuten ging werkelijk alles mis. De wedstrijd was in mijn overtuiging toen zeker nog niet gespeeld, alles was nog mogelijk. Maar als je een wedstrijd zo slecht begint, heb je niet veel kans meer om te winnen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Mayonnade besloot al snel om Wester, die amper ballen tegenhield, te vervangen door Rinka Duijndam. "We hielpen onze keeper ook niet, maar soms moet je iets veranderen. Daarom heb ik dit gedaan. Rinka voorkwam een paar tegendoelpunten."

Het contract van Mayonnade loopt nu af. De 38-jarige Fransman, die Oranje in 2019 naar de wereldtitel leidde, wil graag door. "Als je het me nu vraagt, dan wil ik graag door. Maar ik ben niet de enige die het voor het zeggen heeft. Dit is ook niet het moment om over mijn contract te praten. In sport krijg je wat je verdient. En wij verdienden vandaag niet meer dan dit. Als coach ben ik daar verantwoordelijk voor, ik ben dan ook de eerste die hier de verantwoordelijkheid voor neemt."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.