IOC: twee Belarussen verliezen accreditatie, verlaten Tokio

ANP Producties | Bron: ANP

Twee leden van het olympische team van Belarus zijn hun accreditatie voor de Olympische Spelen kwijtgeraakt en hebben het olympisch dorp meteen moeten verlaten. Het gaat om Joeri Mojsevitsj coach van het Belarussische atletiekteam en teamlid Artoer Sjoemak. De twee probeerden olympisch sprintster Kristina Tsimanoeskaja te dwingen het vliegtuig naar Belarus te nemen.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) meldde vrijdag (lokale tijd) dat het besloten heeft de accreditaties in te trekken. Niet alleen moesten de twee personen het olympisch dorp verlaten, door de coronamaatregelen betekent het dat ze ook niet langer in Japan mogen verblijven.

"In het belang van het welzijn van Belarussische atleten die op dit moment nog in Tokio zijn heeft het IOC gisteravond de accreditaties van de twee coaches ingetrokken", meldt het comité in een verklaring. "De twee coaches hebben wij verzocht het olympisch dorp per direct te verlaten en zij hebben dat ook gedaan."

Onderzoek

IOC-voorzitter Thomas Bach zei vrijdagochtend blij te zijn dat Tsimanoeskaja veilig in Polen is. "Dit is een betreurenswaardige zaak", aldus Bach. Het IOC meldt dat het een onderzoek instelt naar het incident om "de rol die de coaches speelden op te helderen".

Het olympische comité van Belarus zegt dat het overweegt in beroep te gaan tegen het intrekken van de accreditatie en wil in gesprek blijven met het IOC. De twee leden van het olympische team vertrekken wel zo snel mogelijk naar Belarus.

Onacceptabel en onrechtvaardig

De Japanse regering noemde het onacceptabel dat een atleet gedwongen werd om te vertrekken. "Het is onacceptabel en onrechtvaardig dat een atlete onder druk werd gezet om naar huis te gaan nadat ze haar mening uitte over atletiek."

De gevluchte 24-jarige Tsimanoeskaja uit Belarus kwam donderdag aan in Polen. Ze was wegens kritiek op haar coaches zondag uit de olympische ploeg gezet, waarna haar coaches haar dwongen huiswaarts te vliegen. In plaats daarvan ging Tsimanoeskaja naar de Poolse ambassade in Tokio, die haar om humanitaire redenen een visum had aangeboden.

Het incident heeft opnieuw de aandacht gevestigd op Belarus. De overheid treedt daar hard op tegen mensen met afwijkende meningen sinds een golf van protest het land opschudde na de verkiezingen vorig jaar. Volgens de oppositie is er toen fraude gepleegd om president Aleksandr Loekasjenko aan de macht te houden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.