Wat was er top en flop in Tokio? Van blunders tot gouden momenten

Gianmarco Tamberi en Essa Mutaz Barshim vliegen elkaar in de armen nadat ze horen dat ze allebei goud hebben.© Foto EPA/Diego Azubel

Kees van Dalsem

Nu de Olympische Spelen bijna ten einde zijn, wordt het tijd om de balans op te maken. In twee weken tijd is er ongelooflijk veel gebeurd; van prachtige verrassingen, blunders tot gouden momenten. Wat was er top en flop in Tokio?

Flop

Vlucht KL861

Behalve dat corona nog steeds als een grauwsluier over de Olympische Spelen hangt, begon het sportfeest voor Nederland niet echt prettig. Na aankomst in Japan bleken verschillende sporters en begeleiders drager van het virus te zijn, waardoor ze werden afgevoerd naar een ’quarantainegevangenis’ en jarenlang trainen helemaal voor niets bleek te zijn geweest. Voor bijvoorbeeld taekwondoka Reshmie Oogink betekende het ook meteen het einde van haar carrière. Er is geen verband aangetoond, maar de meeste besmette Tokiogangers zaten op vlucht KL861. Iedereen in het vliegtuig was vooraf negatief getest, alleen de KLM was even vergeten om de crew van de kist ook een test af te nemen.

Hockeymannen

Nederland is het beste hockeyland van de wereld. Dan hoef je niet elke keer olympisch kampioen te worden, maar het behalen van een medaille was het minste wat van de hockeymannen werd verwacht. Het enige dat het team van trainer Max Caldas (foto) aan Tokio overhield, was echter een flinke kater. Oranje presteerde in de poulefase al matig: er werd verloren van Duitsland en België, gelijkgespeeld tegen Groot-Brittannië en tegen hockey-dwergen Canada en Zuid-Afrika was het ook niet best. In de kwartfinale was Australië het eindstation. België sleepte uiteindelijk de olympische titel in de wacht.

Top

Gouden vrienden

Hoogspringen is typisch zo’n sport die zich normaal afspeelt in de kantlijn van de Spelen. Een technisch moeilijk onderdeel, maar niet echt eentje met grote helden. Dit jaar was het echter ongemeen spannend. Gianmarco Tamberi (Italië) en Mutaz Essa Barshim (Qatar) sprongen allebei over 2.37 meter en eindigden samen op de eerste positie. De vrienden kregen de keuze: of in een zogenoemde jump-off om te bepalen wie de beste is, of ieder een gouden plak. Ze kozen voor het laatste.

Diplomarecord

Een medaillerecord is leuk, maar dat zegt niet altijd alles. Zo werden in Sydney in 2000 acht Nederlandse gouden medailles gewonnen door drie sporters. Maar in Tokio laat Nederland zien dat het beleid van de sportbonden zich uitbetaalt. Er werden niet alleen nog nooit zoveel medailles gewonnen, ook is er een record aan olympische diploma’s: het papiertje dat een sporter krijgt als er in de top acht wordt geëindigd. Dat betekent dat er in de breedte enorm goed gepresteerd is.

Simone Biles

De Amerikaanse Simone Biles zou wel even een paar keer goud gaan winnen in Tokio, maar de turnster kreeg de bibbers; de druk was te hoog. Iedereen heeft daar wel eens last van, maar in de sportwereld wordt er vaak gedaan of het niet bestaat. Dankzij de ’coming out’ van Biles worden mentale problemen beter bespreekbaar.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.