’Onwenselijke situatie’ door fout vergunningen ligplaatsen

© Foto Hielco Kuipers

Chiara Mars
Sassenheim

Circa honderd vergunninghouders betalen momenteel geen vergoeding voor het gebruik van de ligplaatsen aan de Zandslootkade in Sassenheim. Ook heerst er onduidelijkheid of vergunninghouders die geen boot meer hebben hun ligplaatsen doorverhuren tegen hogere tarieven. Dat blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders van Teylingen op vragen van raadslid Frans van Swieten.

Het feit dat sommige vergunningshouders voor hun ligplaats aan de kade in Sassenheim niets betalen kwam pas na de vragen van Van Swieten aan het licht. De maas in de wet lijkt te zijn ontstaan in 2017, toen twee juridische stelsels door elkaar heen liepen. De ligplaatsen zijn namelijk zowel in eigendom van de gemeente, als ook van het Hoogheemraadschap Rijnland.

Vraagstuk

Om het probleem te verhelpen huurt de gemeente sindsdien de kade van Rijnland en brengt het zelf de kosten in rekening bij de gebruikers. Die constructie bleek belastingtechnisch niet mogelijk. ’Vervolgens is het vraagstuk niet aangepakt. Dit is een onwenselijke situatie en moet hersteld worden’, aldus het college. Naar eigen zeggen hebben de vergunninghouders hier reeds een bericht over ontvangen en wordt de fout dit jaar nog rechtgetrokken.

Daarnaast bleek uit de raadsvragen dat de gemeente niet in beeld heeft of ligplaatsen illegaal worden doorverhuurd voor een hoger bedrag. ’Wanneer wij concrete signalen krijgen van inwoners van doorverhuur dan zullen wij de vergunninghouder daar op aanspreken’, schrijft het college.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.