NK zeilen voor twaalfvoetsjollen begin september op de Kagerplassen

Twaalfvoetsjollen in actie.

Twaalfvoetsjollen in actie.© Archieffoto Martin de Haan

Peter van der Hulst
Warmond

De Kagerplassen vormen van 3 tot en met 5 september het strijdtoneel voor het nationale kampioenschap zeilen voor twaalfvoetsjollen. De laatste keer dat de titelstrijd op het water in Warmond werd gehouden was in 1977.

De twaalfvoetsjollen vormen de oudste wedstrijdzeilklasse in Nederland. Het vaartuig werd in 1914 ontworpen door George Cockchot als bijbootje voor zeer grote jachten. De bemanningen van die schepen hielden in die jollen wedstrijdjes en zo is deze zeilklasse ontstaan. In 1928 werd in Amsterdam zelfs om de olympische medailles gestreden.

De twaalfvoetsjol wordt nog steeds volgens de oorspronkelijke specificaties uit 1914 gebouwd. Enig verschil is dat wel voldaan wordt aan de nu geldende veiligheidsvoorschriften. Een jol is dan ook 3,66 meter lang en gemaakt van mahonie of cederhout. De boten worden volledig met de hand gemaakt, al zijn er nog maar enkele jachtbouwers die dit ambacht beheersen.

De Kagerplassen vormden in het verleden vaker het decor voor het NK twaalfvoetsjollen. Zo was Warmond van 1924 tot en met 1941 vaste pleisterplaats en later vond de titelstrijd er ook plaats in de jaren 1969-1971, 1973 en 1977.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.