Bosbranden in Griekenland breiden zich verder uit

ANP Producties | Bron: ANP

De bosbranden die Griekenland teisteren hebben zich aangewakkerd door de harde wind op vrijdag uitgebreid. Volgens de Griekse hulpdiensten woedden er 56 branden in het hele land. De zwaarste zijn ten noorden van Athene, waar duizenden mensen hun huizen zijn ontvlucht. Ook kwam een 38-jarige man om het leven toen hij geraakt werd door een omvallende elektriciteitspaal.

Grote delen van Athene kampten met stroomstoringen ten gevolge van de branden. Ook werden inwoners opgeroepen binnen te blijven in verband met giftige rookontwikkeling.

Ten noorden van de hoofdstad woekerde het vuur aan weerszijden van de snelweg naar Noord-Griekenland, die is afgesloten. Het vuur naderde Marathon, waar volgens minister van burgerbescherming Nikos Hardalias de brandweer "een titanenstrijd" voert om de stad te beschermen. "De omstandigheden zijn extreem gevaarlijk", aldus de minister.

Peloponnesos

Op het eiland Evia, een populaire toeristenbestemming niet ver van Athene, werden vrijdagochtend mensen van de stranden gehaald. Een bosbrand had daar een bos met dennenbomen afgebrand, waarna acht dorpen werden geëvacueerd.

Op de Peloponnesos, in de buurt van het antieke Olympia, zijn 32 dorpen ontruimd. Volgens Hardalias proberen driehonderd brandweerlieden de geboorteplaats van de Olympische Spelen voor het vuur te behoeden.

Griekenland krijgt hulp bij het blussen van Israël, Cyprus, Frankrijk en Zweden. In de buurlanden Turkije en Noord-Macedonië woedden vrijdag eveneens nog bosbranden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.