Enzo Spadon wilde niet betalen voor de verwijdering van de gasaansluiting in zijn woning in de Stevenshof. ’Je moet gewoon doorzetten’

Enzo Spadon kookt alleen de eitjes op zondagochtend op zijn nieuwe inductiekookplaat.© Foto Leonie van der Helm

Suzanne Bremmers
Leiden

Het huis van Enzo Spadon en zijn Sophie wordt, net als een groot deel van de Stevenshof, verwarmd via stadswarmte. Toen het stel twee jaar geleden wilden overstappen op elektrisch koken werd de gasaansluiting dus helemaal overbodig. Maar aan het verwijderen van de gasaansluiting waren kosten verbonden. Dat vond Spadon onzin.

Spadon (81 jaar) wil best duurzamer leven, maar hij is zeer kritisch. Het verwijderen van een gasaansluiting helpt bij het voltooien van de energietransitie in Leiden. Spadon doet eigenlijk iets wenselijks, maar daar moest hij flink voor betalen. Het afsluiten van een gasaansluiting kost ongeveer 800 euro. Dat weigerde Spadon. ,,Het is de meter van de energieleverancier, dus zij moeten ’m weghalen.”

Dezelfde kritische denkwijze hanteert hij bij windmolens, zonnepanelen en elektrisch rijden. Steeds meer mensen rijden elektrisch, de benzine-inkomsten lopen terug bij de overheid en dan is het kabinet gedwongen rekeningrijden in te voeren om de misgelopen inkomsten te compenseren, zo redeneert Spadon ,,Waarom is er subsidie voor windmolens, zonnepanelen en voor Tesla’s die tussen de 50.000 en 100.000 euro kosten?”

Nieuwe regeling

In februari dit jaar werd hij nogmaals gebeld door de netbeheerder dat de gasaansluiting verwijderd kon worden en dat daar kosten tegenover stonden. Spadon wist inmiddels dat die kosten per maart niet meer voor zijn rekening zouden komen. Demissionair minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat had besloten dat de kosten voor het verwijderen van de gasaansluiting vergoed worden, want veel meer mensen snapten niet waarom je voor een goede daad zou moeten betalen. ,,Dat ze dan toch nog belden’’, zegt Spadon. ,,Daar snap ik niets van. Ze wisten heus wel dat die nieuwe regeling bijna zou ingaan.’’

De inductiekookplaat van Spadon ligt er ondertussen netjes bij. Een aparte stroomvoorziening is aangesloten en het elektrisch koken bevalt goed, alhoewel, zo moet hij toegeven, het meeste kookwerk wordt verricht door zijn vrouw. Spadon kookt op zondagochtend wel de eitjes en dat was op de inductiekookplaat in het begin even wennen, want het moet niet te snel gaan, maar nu gaat het prima. ,,Het houdt je scherp”, zegt hij.

Vergeleken met een gasfornuis is het schoonmaken van een inductiekookplaat veel eenvoudiger. Een doekje erover en klaar. Het gaat bovendien automatisch uit en het staat ook netter in de keuken. Ook waren er nauwelijks nieuwe pannen nodig. ,,Als een magneet blijft plakken aan de onderkant van een pan, dan kan hij gebruikt worden op een inductiekookplaat”, weet Spadons vrouw.

Doorzetten

Over een week wordt de gasaansluiting van Spadon afgesloten. Daarmee is de zaak nog niet afgedaan. Spadon betaalt nog steeds 132 euro per jaar vastrecht voor de gasaansluiting en betaalt dus voor iets wat hij allang had willen teruggeven. Aan het eind van het jaar wil hij een gedeelte van dat bedrag terug. Of dat ook echt gaat lukken wordt door Spadons vrouw betwijfeld, maar Spadon gaat er vol tegenaan. ,,Ik heb veel vrije tijd. Vroeger werkte ik van half 7 tot 7 in de vloeren”, lacht hij. ,,Nu ben ik met pensioen en is dit mijn werk. Je moet gewoon doorzetten.”

Dit is het zesde en laatste deel in een serie over het verduurzamen van huizen. In 2050 moet Leiden energieneutraal zijn. Lukt dat? En waar lopen mensen in de praktijk tegenaan? Deze serie is mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.

Lees ook: Monument verduurzamen in de praktijk: ’Laat het enthousiasme nou niet verloren gaan door al die administratieve rompslomp’

Lees ook: Luuk Jacobs begon een actie om zijn buren in de Leidse De Wetstraat straat aan de zonnepanelen te krijgen. Nu wordt er flink geld verdiend aan de zon

Lees ook: Hannelore en Niels wilden hun jarendertighuis verduurzamen. ’Maar het is de investering gewoon niet waard’

Lees ook: Jacky moest haar huurwoning maanden uit voor een ingrijpende verduurzaming. Het resultaat mag er zijn.

Lees ook: De huurhuizen rondom Linda’s koopwoning in Leiden werden allemaal geïsoleerd. Ze wilde ook meedoen, maar dat kon niet

Duurzaam in de praktijk

Dit is het zesde en laatste deel in een serie over het verduurzamen van huizen. In 2050 moet Leiden energieneutraal zijn. Lukt dat? En waar lopen huizenbezitters tegenaan?

Deze serie is mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.