Ministerie: oordeel over vaccinatie-eis bedrijven is aan rechter

ANP Producties | Bron: ANP

Het ministerie van Volksgezondheid kan niet zeggen of het geoorloofd is dat enkele reisorganisaties en een dansschool willen dat hun klanten volledig gevaccineerd zijn. Een rechter zal uiteindelijk de afweging moeten maken of de stap van deze bedrijven geoorloofd is, aldus een woordvoerder.

Dansschoolhouder Peter Vlug was voor zover bekend de eerste persoon die besloot zijn klanten om een vaccinatiebewijs te vragen. Uit een rondgang van de Volkskrant blijkt dat zeker drie reisorganisaties het voorbeeld volgen.

"In deze specifieke situaties kunnen we niet inschatten of het mag of niet", zegt de woordvoerder. Maar het kabinet is er geen voorstander van dat er een samenleving ontstaat "waar het normaal is dat je naar een coronatoegangsbewijs wordt gevraagd". Het verplicht laten zien van een vaccinatiebewijs gaat bovendien nog een stap verder.

Jurisprudentie

Tegelijkertijd is er nog geen jurisprudentie over deze kwestie. "Een rechter kan zeggen: het is terecht, want je boekt er gezondheidswinst mee. Maar de rechter zal dat afwegen tegen de privacy, het recht om niet gediscrimineerd te worden", aldus de woordvoerder.

In principe is het vragen van een vaccinatiebewijs niet toegestaan in Nederland. De wet die het gebruik van coronatoegangsbewijzen mogelijk maakt, is specifiek van toepassing op vier sectoren: de horeca, cultuur, sport en evenementen. En alleen als het kabinet ertoe besluit, en de Kamer instemt, kunnen toegangsbewijzen daar worden ingevoerd.

Maatschappelijke discussie

De wet is niet van toepassing op besloten plekken zoals woningen, maar bijvoorbeeld ook een studentensociëteit. Op dat soort plekken is het mogelijk toegestaan om een toegangsbewijs of een vaccinatiebewijs te vragen, en is het aan een rechter om te oordelen of de vraag gerechtvaardigd is. Bij de dansschool is het volgens de woordvoerder onduidelijk of het om een besloten plek gaat. Ook bij de georganiseerde reizen is het onduidelijk of het vragen van een vaccinatiebewijs daar mag.

De Autoriteit Persoonsgegevens laat weten geen uitspraken te willen doen over de kwestie. "Dit is een maatschappelijke discussie, waar wij geen rol in hebben", aldus een woordvoerder.

Het coronatoegangsbewijs in de CoronaCheck-app laat alleen zien dat iemand is gevaccineerd, recent negatief is getest of een besmetting heeft doorgemaakt. Aan de nationale QR-code die de app weergeeft, is niet te zien welke van de drie opties het betreft.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.