Congres stemt tegen voorstel Bolsonaro papieren stembiljetten

ANP Producties | Bron: ANP

Het Braziliaanse congres heeft donderdag (lokale tijd) tegen een voorstel van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro gestemd om over te stappen op papieren stembiljetten. Bolsonaro dreigde eerder de verkiezingen af te gelasten als papieren stembiljetten niet worden toegestaan en riep inwoners van Brazilië op om de straat op te gaan om te demonstreren.

Een speciaal comité, bestaande uit congresleden, wilde echter niets weten van het idee van de rechts-populistische Bolsonaro om het elektronische stemsysteem te vervangen door papieren stembiljetten. De president heeft herhaaldelijk beweerd dat het elektronische stemsysteem dat Brazilië gebruikt, gevoelig is voor fraude. Volgens critici zijn zijn uitspraken bedoeld om twijfel te creëren bij de bevolking, zodat het makkelijker wordt voor Bolsonaro om zich niet neer te leggen bij een eventuele verkiezingsnederlaag.

Het hoogste verkiezingstribunaal (TSE) van Brazilië doet momenteel onderzoek naar de president vanwege de uitspraken waarin hij beweerde dat er bij de verkiezingen van volgend jaar fraude zal plaatsvinden. Woensdag maakte het Braziliaanse Hooggerechtshof bekend dat het ook een onderzoek instelt naar de vraag of Bolsonaro nepnieuws verspreidt.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.