Poolse opperrechter stopt voorlopig met omstreden tuchtcollege

ANP Producties | Bron: ANP

De voorzitter van het Poolse hooggerechtshof, Malgorzata Manowska, heeft gelast geen nieuwe zaken meer voor te leggen aan een omstreden tuchtcollege voor magistraten. De zaken in behandeling worden afgehandeld, maar dan is het werk van de raad voorlopig gedaan, berichtte het staatspersbureau. De disciplinaire raad ligt onder vuur bij Europese instellingen die stellen dat hiermee de onafhankelijke rechtspraak in het geding is.

Het Europese Hof van Justitie heeft half juli geoordeeld dat het tuchtcollege in strijd is met Europees recht. De EU heeft toen met sancties gedreigd als Polen niet binnen vier weken gevolg geeft aan het vonnis van het Europese hof. Poolse opperrechters en bewindslieden hebben toen verontwaardigd gereageerd op de inmenging van de Europese instellingen in de rechtsgang in Polen.

De Poolse minister van Justitie, Zbigniew Ziobro, noemde vrijdag nog in een vraaggesprek met een krant de houding van de EU afpersing. Hij beklemtoonde dat hij een fel tegenstander is van "onwettige afpersing (..), het idee dat de EU een lieve oom is die geldschieter is en we al zijn voorwaarden blindelings moeten accepteren, is valse propaganda. Polen moet lid van de EU zijn, maar niet tegen elke prijs."

Eind deze maand moet het hooggerechtshof in algemene zin beslissen over de vraag of het Poolse recht ondergeschikt is aan de regels die in Brussel en Luxemburg worden bepaald voor de hele unie (EU). Het is een van de belangrijkste pijlers van de EU dat de lidstaten zich allemaal voegen naar Europese recht of regelgeving. Maar in veel lidstaten groeit kritiek dat de Europese regelgevers ten onrechte de nationale parlementen en rechterlijke machten overvleugelen en nauwelijks te controleren zijn. Het was een belangrijke reden voor veel Britten om vijf jaar geleden voor het vertrek uit de Europese Unie te stemmen

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.