Senaat VS stapje dichter bij stemming over 1 biljoen investering

ANP Producties | Bron: ANP

De Amerikaanse Senaat heeft zaterdag een belangrijke stap gezet in de richting van stemming over een groot pakket aan investeringen in infrastructuur. Een ruime meerderheid ging akkoord met het voorstel het debat over het investeringspakket te beperken. Dat betekent dat stemming mogelijk in het loop van dit weekend, maar uiterlijk begin komende week plaatsvindt.

Het draait om uitgaven van ongeveer 550 miljard dollar aan wegen, spoorlijnen, bruggen en betere internetverbindingen. Samen met eerder goedgekeurde investeringen komt het totaal op circa 1 biljoen (1000 miljard) dollar. 67 senatoren, onder wie 18 Republikeinen, stemden voor de 'verkorte route'. De stemming werd gezien als een belangrijke test om na te gaan of er voldoende steun uit het Republikeinse kamp te verwachten is voor de plannen.

De Republikeinen en de Democraten onderhandelen al weken over het investeringspakket dat een belangrijke pijler is onder het economisch beleid van president Joe Biden. Hij riep congresleden vrijdag nog eens op vaart te maken met het goedkeuren van de voorstellen, die volgens hem "miljoenen goedbetaalde banen opleveren".

Wegen- en bruggennetwerk

Van de honderden miljarden dollars gaat zo'n 110 miljard dollar op aan verbeteringen aan het wegen- en bruggennetwerk. Ook wordt het stroomnet voor 73 miljard dollar versterkt en krijgen de Amerikaanse spoormaatschappij Amtrak en spoorwegbeheerders 66 miljard dollar. Ook gaan er tientallen miljarden dollars naar betere drinkwaterleidingen.

Als de Senaat akkoord gaat met de investeringen in infrastructuur, moet het Huis van Afgevaardigden nog instemmen met het plan. Het is nog geen uitgemaakte zaak dat het miljardenpakket daar gemakkelijk wordt aangenomen. De Democraten hebben er slechts een kleine meerderheid en linksere leden van de partij hadden hogere uitgaven gewild.

Daarnaast verklaarde Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, dat ze pas wil stemmen over het infrastructuurplan als de Senaat een groter pakket aan stimuleringsmaatregelen voor de economie aanneemt. Aan die voorstellen, goed voor zo'n 3500 miljard dollar, zijn grote hervormingen verbonden op het gebied van kinderopvang, gezondheidszorg, milieubeleid en belastingen. Hier zijn Republikeinen geen voorstander van.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.