Bolsonaro noemt toprechter 'hoerenzoon'

ANP Producties | Bron: ANP

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft vrijdag de hoogste rechter van het Braziliaanse Hooggerechtshof, Luis Roberto Barroso, een 'hoerenzoon' genoemd. Dat deed de rechts-populistische president In een toespraak tot supporters in Zuid-Brazilië die live werd uitgezonden op Bolsonaro's Facebook-pagina. De post werd later verwijderd, maar er worden nog steeds kopieën gedeeld op sociale media.

Bolsonaro beweert al weken dat het kiessysteem van zijn land kwetsbaar is voor fraude. Hij heeft het vooral voorzien op de elektronische stembewijzen ('urnen') die in Brazilië worden gebruikt om een stem te registreren. Die zouden volgens hem eventuele hertellingen ontvankelijk maken voor fraude en daarom moeten worden vervangen door papieren stembewijzen.

Het Braziliaanse Hooggerechtshof maakte woensdag bekend een onderzoek in te stellen naar Bolsonaro vanwege dergelijke uitspraken. Het Hof doet al geruime tijd onderzoek naar de vraag of de Braziliaanse regering nepnieuws verspreidt. Het onderzoek naar de president past daarin.

De president zal zich tijdens de verkiezingen van 2022 naar verwachting verkiesbaar stellen voor een tweede termijn. Hij heeft herhaaldelijk beweerd dat het elektronische stemsysteem dat Brazilië gebruikt gevoelig is voor fraude. Volgens critici zijn zijn uitspraken bedoeld om twijfel te creëren bij de bevolking, zodat het makkelijker wordt voor Bolsonaro om zich niet neer te leggen bij een eventuele verkiezingsnederlaag.

Het hoogste verkiezingstribunaal (TSE) van Brazilië maakte maandag bekend dat het ook onderzoek gaat doen naar Bolsonaro vanwege de uitspraken.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.