Yeşilgöz: andere landen moeten klimaatambitie verhogen

ANP Producties | Bron: ANP

Het nieuwe IPCC-rapport over het klimaat "maakt nog eens extra duidelijk dat we de komende decennia de uitstoot van broeikasgassen sterk moeten verminderen". Dat zegt staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Klimaat en Energie. Ze vindt dat andere landen scherpere klimaatdoelen moeten stellen.

Volgens haar heeft de Europese Unie om die reden de klimaatdoelen bijgesteld en gaat het er nu om "dat ook andere landen hun ambitie" verhogen. Dat zal de Nederlandse inzet worden tijdens de klimaattop in Glasgow, later dit jaar. Ze doelt daarmee op landen die "nog geen of te weinig maatregelen nemen", laat een woordvoerder desgevraagd weten. Concrete landen wil het ministerie niet noemen.

"In eigen land doen we ons uiterste best om onze nationale klimaatdoelen ook te halen", zegt de staatssecretaris in haar verklaring. Er wordt gewerkt aan extra maatregelen. Die worden volgens het ministerie uiterlijk dit najaar aan de Tweede Kamer gestuurd voor de behandeling van de Klimaatnota.

In oktober waarschuwde het Planbureau voor de Leefomgeving nog dat het doel om in 2030 49 procent minder broeikasgassen uit te stoten ten opzichte van 1990 niet gehaald dreigde te worden. De EU wil naar 55 procent reductie in 2030.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.