Duizend vissers luiden noodklok, toeteren en schreeuwen tegen windmolenparken op zee en ’laten ons geluid horen, dat is de bedoeling vandaag’

IJsselmeerkotters, garnalenkotters en Noordzeekotters varen in protest langs windmolens in het IJsselmeer.© ANP/Ramon van Flymen

Peter Schat
Breezanddijk

De noodklok werd geluid, daarna fakkels en vuurpijlen afgestoken, getoeterd en geschreeuwd. „We hebben ons geluid laten horen, dat was de bedoeling vandaag”, zegt Noordzeevisser Dirk Kraak uit Den Helder van Eendracht Maakt Kracht, de groep vissers die zaterdag met circa duizend personen protesteerden tegen windmolenparken op het IJsselmeer.

„Mooi weer, grote opkomst, zeer geslaagde actie, helemaal mooi gelopen”, reageert Jan Last, IJsselmeervisser uit Hoorn. „Zestig vissersschuiten bij elkaar. En de Noordzeevissers met hun grote boten, die hier niet kunnen komen, waren met de auto gekomen. En fijn dat er ook politieke aandacht voor ons was.” Dat vindt Wouter Klaassen uit Enkhuizen ook. Met hem waren lokale politici uit Medemblik en Enkhuizen meegevaren. Verder zag hij dat landelijke vertegenwoordigers van BBB, JA21 en FvD waren. „De grote partijen lieten het allemaal afweten.”

Maar de opkomst en de media-aandacht stemt hem tevreden. De nog geen dertig IJsselmeervissers met hun boten kregen steun van garnalenvissers en Noordzeevissers die met hun schuiten door de sluis in de Afsluitdijk pasten. „Zestig schepen in parade langs Windpark Fryslân en daarna naar Breezanddijk.” Een aantal meerde er aan, zodat een deel van de 750 opvarenden aan boord van alle schepen naar de sprekers op de wal kon luisteren en zich bij de circa 250 Noordzeevissers die met de auto waren gekomen te voegen.

Klaassen is 43 en vangt paling sinds zijn zestiende. Last is op een paar maanden na 39. „En met anderhalf voor het eerst op de boot. Honderd procent mijn brood ermee verdienen doe ik nu 23 jaar. Ik heb het nodige zien veranderen. In negatieve zin dan en zéér weinig veranderingen die positief waren.”

(Tekst leest door onder foto)

IJsselmeerkotters, garnalenkotters en Noordzeekotters varen in protest langs windmolens in het IJsselmeer.© ANP/Ramon van Flymen

De vissers willen in gesprek met demissionair visserijminister Carola Schouten over een commissie die met de politiek wil praten. „We moeten onderhandelen op een nieuwe manier”, zegt Kraak. „Wij staan stil maar de plannen voor de windmolenparken worden onverminderd uitgerold. Vissers hebben ook recht op inspraak. Wij willen ruimte houden om ons brood te verdienen. Onze inzet is ook dat die machines geen negatief effect op het mariene leven hebben, zodat wij alsnog de rekening gepresenteerd krijgen.” Nader onderzoek moet antwoord geven op de vraag hoe schadelijk de windmolenparken op zee zijn, vinden de vissers.

Lees ook: Vissers willen om tafel met demissionair minister Schouten

Meer nieuws uit Uitgelicht

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.