Leids theatergezelschap Kassett portretteert eenzame gelukszoekers in westernstadje

Een scène uit de voorstelling ’Ballade van Bodie’ van Kassett.© Foto Moon Saris

Theo de With
Leiden

Bodie is inmiddels een spookstad in het westen van de Verenigde Staten. Ooit floreerde het omdat er goud in de bodem zou zitten. En dus trokken gelukszoekers naar het stadje.

Het Leidse muziektheatergezelschap Kassett laat ons kennismaken met een aantal van die gelukszoekers. Zo is daar Rosa May (een rol van Oukje den Hollander), een prostituée die snapt dat er in een stad met overwegend mannen veel geld te verdienen is.

Een ander personage met wie we kennismaken is de potige Madame Moustache (Ella Kamerbeek), die een gokpaleis bestiert en nog nooit een kaartspel verloren heeft. Gaandeweg de voorstelling leren we haar beter kennen en begrijpen we dat ze ooit een ranch had tot haar man er vandoor ging.

Ook Billy O’Hara (Uriah Havertong) is in feite na een vlucht in Bodie beland. Na de dood van zijn vrouw verkocht hij hun restaurant en trok verder over de Amerikaanse prairie. Ze hoopten nieuw geluk in Bodie te vinden, maar wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze eigenlijk eenzaam zijn. Ook al leven ze in de bomvolle stad die Bodie op dat moment is.

Spookstad

Het vierde personage waar we als publiek kennis mee maken, is van een andere orde. Martin Gianettoni (Sweder de Sitter) is als beheerder aangesteld om over de spookstad Bodie te waken. Hij leeft dus in een latere tijd. Enerzijds fungeert hij als een soort verteller die het verhaal inleidt, maar de eenzaamheid van de lege stad knaagt duidelijk ook aan hem. Hij praat tegen een sprinkhaan en lijkt zich met het verstrijken van de tijd steeds vreemder te gaan gedragen. De eenzaamheid maakt hem gek.

De vier personages vertellen hun verhaal in vier monologen. Hun deels waargebeurde geschiedenissen zijn door elkaar heen verweven, maar onderling communiceren zij nooit met elkaar. De keuze voor deze opzet maakt de eenzaamheid zichtbaar.

Met dank aan de fenomenale muziek wordt ’Ballade van Bodie’ toch één geheel. Rutger Martens en Oukje den Hollander hebben samen een handvol nieuwe countrysongs geschreven, alsof ze in Nashville geboren zijn en niet in Nederland. Ze worden met verve ten gehore gebracht. Daarnaast worden veel scènes ook nog ondersteund door soundscapes van de prima muzikanten. Mooi gedaan: op een stapel stoelen torent Emmy Storms er boven uit. Letterlijk en figuurlijk een topvioliste.

Voorstelling: ’Ballade van Bodie’ door Kassett. Tekst en regie: Frank Siera. Gezien: 14/8, Scheltema, Leiden. Daar nog te zien t/m 19/8. Meer informatie: www.mckassett.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.