Storm en regen teisteren aardbevingsgebied Haïti

ANP Producties | Bron: ANP

Een zware storm met veel regen is in Haïti over het gebied getrokken dat zaterdag werd getroffen door een zware aardbeving. Op video's op sociale media zijn ondergelopen straten te zien. Tropische storm Grace trekt met windsnelheden van ongeveer 65 kilometer per uur inmiddels verder richting Jamaica.

Op het zuidelijk schiereiland Tiburon, het epicentrum van de schok die tienduizenden dakloos maakte, staat het water op sommige plaatsen tot de enkels. In het ziekenhuis van Les Cayes, met 90.000 mensen de grootste stad in het getroffen gebied, werden patiënten die vanwege de schade aan het gebouw op de binnenplaats waren gezet naar binnen gehaald.

De beving richtte veel schade aan. Volgens de autoriteiten zijn ruim 37.000 huizen verwoest en bijna 47.000 woningen beschadigd. Volgens Unicef ​​zijn 1,2 miljoen mensen getroffen in het armste land op het westelijk halfrond. Het bevestigde dodental van de aardbeving liep maandag op tot 1419. Ongeveer 6900 mensen raakten gewond. De verwachting is dat de aantallen verder oplopen.

Nationale rouw

De Haïtiaanse mensenrechtenorganisatie RNDDH omschreef de manier waarop de regering de ramp aanpakt als "totale chaos. Je wordt volledig aan je lot overgelaten." Mensen zoeken zelf naar tenten om zich tegen de storm te beschermen en wanhopige gewonden wachten voor onderbezette en slecht toegeruste ziekenhuizen, aldus RNDDH.

Premier Ariel Henry kondigde beterschap aan. "We zullen onze energie vertienvoudigen om een ​​zo groot mogelijk aantal slachtoffers te bereiken en te helpen", twitterde hij. Er zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.