Nieuw-Zeeland gaat voor het eerst in jaar tijd weer in lockdown

ANP Producties | Bron: ANP

Nieuw-Zeeland gaat vanaf middernacht (lokale tijd) voor het eerst sinds maart 2020 weer volledig in lockdown, nu er een besmetting met de Delta-variant van het coronavirus is vastgesteld. Het is de eerste besmetting met het coronavirus in het land sinds februari. De lockdown blijft drie dagen van kracht in het hele land en zeven dagen in de grootste stad van het land, Auckland, waar de besmetting is vastgesteld.

Premier Jacinda Ardern kondigde de maatregel aan op een speciaal ingelaste persconferentie. De lockdown houdt in dat alle samenkomsten worden afgelast en publieke locaties worden gesloten. Alleen essentiële diensten blijven open en ook scholen moeten sluiten.

Het is nog niet bekend waar de besmetting vandaan is gekomen. Momenteel is er geen bewijs dat de betreffende persoon besmet het land in is gekomen, melden lokale gezondheidsautoriteiten. Dit zou betekenen dat de persoon het virus in het land heeft opgelopen en er meer mensen besmet zijn.

Streng grensbeleid

Nieuw-Zeeland is een van de weinige landen ter wereld waar lange tijd nauwelijks coronamaatregelen golden. De strenge nationale lockdown aan het begin van de pandemie zorgde ervoor dat slechts 26 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Wel is pas 17 procent van de 5 miljoen inwoners gevaccineerd, maar vanaf september kan iedereen een afspraak maken voor een prik.

Het land hanteert een streng grensbeleid. Alleen Nieuw-Zeelanders mogen huiswaarts keren, maar moeten direct na aankomst verplicht 14 dagen in quarantaine in een hotel.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.