Wachten ZZ Leiden wordt beloond nu Deense center Asjbjørn Midtgaard zich aansluit bij basketbalploeg

Asjbjørn Midtgaard in actie voor Grand Canyon University.

Asjbjørn Midtgaard in actie voor Grand Canyon University.© Foto ZZ Leiden

Joris Zandbergen
Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zijn voorlopig laatste aankoop gedaan voor het nieuwe basketbalseizoen. De Deense center Asjbjørn Midtgaard komt naar de Leidse club.

De 23-jarige Midtgaard is met zijn 2.13 meter gehaald voor de strijd onder de borden op de diverse podia waar ZZ Leiden actief zal zijn. Hij is een eerstejaars prof, die vorig seizoen actief was in het Amerikaanse collegebasketbal bij de Grand Canyon University.

Bij GCU vergaarde Midtgaard goede cijfers op het basketbalveld: gemiddelden van 14,2 punten, 9,7 rebounds en 1,3 blocks per wedstrijd, en een schotpercentage van 70,7 (het hoogste in het hele collegebasketbal) leverden hem de titel van beste nieuwkomer in zijn conference op alsmede een plek in het All Star Team daarvan.

Midtgaard was getransfereerd naar Grand Canyon van Wichita State, omdat hij daar nauwelijks aan spelen toekwam. Daarvoor speelde hij een seizoen op het hoogste niveau in Denemarken, waar hij werd uitgeroepen tot beste jonge speler.

Vlak voor hij bij Leiden tekende, was hij actief in de ’Summer League’ van de NBA, bij de Orlando Magic, waar hij drie duels speelde. Wellicht daarom duurde het zo lang voor ZZ hem vast kon leggen.

„Asbjørn was onze ideale kandidaat voor de centerpositie”, verklaart coach Geert Hammink waarom de Deen het wachten waard was. „Hij heeft een goed jaar gedraaid bij coach Bryce Drew, die ik ken omdat hij mijn zoon Shane ook heeft gecoacht. Asbjørn is wat wij nodig hebben; een grote man met vaardigheden.”

Midtgaard is de tweede versterking voor ZZ Leiden op de grote posities. Eerder legde de club ook al voormalig NBA-speler Samardo Samuels vast. Leiden heeft nu acht contractspelers, en gaat hiermee het nieuwe seizoen in. Eventuele verdere versterkingen komen later in het jaar, als daar noodzaak voor is. Het team van Hammink wordt verder aangevuld met jonge talenten.

De Leidse ploeg is maandag met de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen.

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.