Dodental aardbeving Haïti opgelopen tot 1419

ANP Producties | Bron: ANP

Het aantal dodelijke slachtoffers van de aardbeving in het zuidwesten van Haïti zaterdag is opgelopen tot 1419. De autoriteiten in het land maakten tijdens een op televisie uitgezonden persconferentie verder bekend dat er ook circa 6900 mensen gewond zijn geraakt bij de schok met een kracht van 7,2. Een dag eerder ging het nog om 1297 doden en 5700 gewonden. Interim-premier Ariel Henry kondigde drie dagen van nationale rouw af.

Volgens de internationale hulporganisatie Rode Kruis zijn ongeveer 800.000 mensen door de aardbeving getroffen. Het epicentrum bevond zich op zo'n 12 kilometer ten noordoosten van de stad Saint-Louis du Sud. De beving vond plaats op een diepte van 10 kilometer. Zeker 13.785 huizen werden verwoest en ongeveer evenveel liepen schade op.

Intussen zijn er nog steeds reddings- en hulpoperaties gaande. Veel mensen zouden nog vastzitten onder het puin van alle ingestorte gebouwen. Het is een race tegen de klok. Want de tropische storm Grace, met windsnelheden tot 55 kilometer per uur, is in aantocht. De wind en regen die de storm meebrengt dreigen het reddingswerk op korte termijn ernstig te gaan bemoeilijken.

Haïti, het armste land op het westelijk halfrond, kampt nog altijd met de gevolgen van een andere zware aardbeving, die het land in 2010 trof. Daarbij kwamen meer dan 200.000 mensen om en vielen nog meer gewonden. Anderhalf miljoen Haïtianen raakten destijds dakloos. De schade van die beving werd geschat op 8 miljard dollar.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.