Het mysterie van de ’familie Von Trap’ uit de Aloëlaan in Leiden

Gertjan van Geen
Leiden

Wat hebben Bas, Corry, Arthur, Alexandra, Lea, Renzo, Ida, Karel, Bep, Teun, Gerd, Jannette, Hans en Ria gemeen, behalve dat hun namen zijn vereeuwigd op een zoldertrap in de Aloëlaan in de Maredijkbuurt Leiden? Het mysterie van wat we voorlopig maar de ’familie Von Trap’ - vrij naar The Sound of Music - zullen noemen.

Marian Smit betrok het huis op nummer 14 zes jaar geleden. De jarendertigwoning was inmiddels flink wat authentieke details kwijtgeraakt. Ooit moet de woonkamer middels schuifdeuren in tweeën gedeeld zijn geweest, de zogenaamde en suite. De eens strakke wanden bleken (en zijn door gebrek aan tijd nu nog) ’opgeknapt’ middels de eind jaren zeventig populaire granol stuclaag. De fraaie granito vloer in de gang was onzichtbaar gemaakt middels een laag plavuizen.

Wensen

Stukje bij beetje knapte Smit het huis op naar haar wensen. De trap richting eerste verdieping ligt er nu keurig geverfd bij; tijd om de trap naar de zolder aan te pakken. Onder de aangebrachte vloerbedekking trof ze op elke tree een naam aan. Gelet op het kleurverschil op de middenstrook moet er een ouderwetse traploper op hebben gezeten. De namen pasten er precies onder, keurig verstopt en vermoedelijk bestemd om later ontdekt te worden. ,,Het fascineerde me en maakte me nieuwsgierig. Ik weet dat bouwers of klussers bepaalde gebruiken hebben. Misschien hebben zij de namen voor de gein erop gezet voordat ze hem bekleedden’’, zegt Smit.

(Tekst gaat door onder de foto)

Marian Smit ontdekte de namen bij het opknappen van de trap.

Marian Smit ontdekte de namen bij het opknappen van de trap.© Foto Hielco Kuipers

Ze deed een oproep in de Facebook-groep van de buurt, maar daar werd ze niet veel wijzer van. ,,Iemand opperde dat er in de oorlog wellicht onderduikers hadden gezeten en dat het hun namen waren, maar dat lijkt me sterk.’’

Ook Piet de Baar, die naar verluidt werkelijk alles van Leiden weet, kon het niet thuisbrengen. Hij wist te melden dat de eerste bewoner van het huis in augustus 1931 ene G.H. Beune met zijn familie was, een winkelier. Later betrok (meubel)stoffeerder Arie Lasschuit met Maria Weers het huis. Zou hij als stoffeerder het mysterie gecreëerd hebben? Het is onwaarschijnlijk. Van hun kinderen Jacobus, Maria, Arie en Bob correspondeert alleen Ria met de trapnamen.

Toverslag

Andere bewoners kan De Baar niet achterhalen. Dan blijkt dat ene René Vanhaelen met zijn echtgenote op nummer 14 domicilie hield. Als bij toverslag vindt Smit een briefje met zijn adres en telefoonnummer. Wanneer Vanhaelen de telefoon opneemt en met het mysterie geconfronteerd wordt, gaat ineens een lichtje branden. Hij heeft het nog helder voor de geest. Ook hij, immers, was bij het opknappen van het huis de bewuste namen tegengekomen. ,,Het zijn de namen van de kinderen en kleinkinderen van de bouwer’’, zegt Vanhaelen stellig. Hoe hij dat zo zeker weet? ,,De vader van de buurman is degene geweest die het rijtje heeft neergezet. Hij heeft het me verteld. De kleinzoon is nu directeur van het aannemersbedrijf Van Stralen in Voorschoten.’’

Die directeur heet Renzo waarmee het mysterie ontrafeld lijkt. Renzo staat immers ook op de trap en deze nazaat moet wel vernoemd zijn.

Helaas

Helaas, het mag niet zo zijn. ,,Was het maar waar dat dit het verhaal is’’, zegt Renzo van Stralen immers. Ja, Hans en Ria zijn zijn ouders, maar de andere namen zeggen hem niks. ,,Het klopt dat mijn opa Jan van Stralen de huizen heeft gebouwd, maar zijn kinderen heetten Hans - mijn vader - en Elly. Ik denk toch echt dat veel namen op de trap van andere bewoners zijn. Wij woonden op nummer 12. Mijn ouders waren bevriend met de familie Boekhoud van nummer 14. Ik ben vernoemd naar Renzo, of Lorenzo.’’

Van Stralen gokt dat de familie Boekhoud veertig jaar geleden is verhuisd. Hij meent naar Nieuwegein. ,,Of ze nog leven weet ik niet. Mijn ouders zijn in ieder geval al overleden, dus aan hun kan ik het niet meer vragen. Maar de familie Boekhoud had twee zoons. Hoe zij heetten, ben ik vergeten.’’

Dat weet een andere oud-buurvrouw van nummer 10 dan weer wel, als zij ineens reageert op de oproep van Smit. ,,Hans en Ria waren de namen van onze buren op 12, de familie van Stralen. Corrie en Bas Boekhoud hebben in jouw huis gewoond. Hun zoon heette Bas’’, mailt ze.

Ook zij weet niet waar ze ooit naartoe verhuisden. De zoektocht naar de rest van de ’familie Von Trap’ - Arthur, Alexandra, Lea, Ida, Karel, Bep, Teun, Gerd en Jannette - is daarmee nog niet ten einde.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.