Nederland trekt tien miljoen euro uit voor noodsteun Afghanistan

ANP Producties | Bron: ANP

Nederland maakt tien miljoen euro vrij voor humanitaire hulp in Afghanistan. Het geld gaat naar het Afghanistan Humanitarian Fund (AHF) van de Verenigde Naties. "Met dit geld kunnen partnerorganisaties snel op de crisis en de vreselijke omstandigheden inspelen", zegt demissionair minister van Ontwikkelingssamenwerking Tom de Bruijn.

Volgens het kabinet waren in het land al 18 miljoen mensen afhankelijk van humanitaire hulp. Dat komt door de veiligheidssituatie in het land, met daar bovenop klimaatverandering en de coronacrisis. Door de snelle opmars van de Taliban als gevolg van het vertrek van de Amerikaanse troepen uit het land, zijn de omstandigheden voor de Afghanen verder verslechterd.

Het Nederlandse geld is bedoeld voor basisbehoeften, zoals onderdak, eten en drinken en medische hulp. Afgelopen week deden verschillende organisaties oproepen om Afghanistan te steunen. De Europese Commissie heeft opgeroepen om humanitaire hulp te leveren. Ook hebben goededoelenorganisaties zoals Unicef en Save the Children gezegd dat de Afghanen steun nodig hebben. Het Internationale Rode Kruis zei dinsdag omgerekend ruim 20 miljoen euro extra nodig te hebben voor noodsteun.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.