Actie om buurt vol te hangen met regenboogvlaggen na flatbrand

ANP Producties | Bron: ANP

Na de brand in een studentenflat in Amsterdam-West is een inzamelingsactie opgezet om zoveel mogelijk regenboogvlaggen op te hangen in de buurt. Met de actie willen de initiatiefnemers een statement maken tegen anti-lhbti-geweld. Maandag rond het middaguur is ruim 4700 euro gedoneerd.

In de studentenflat aan de Krelis Louwenstraat woedde vrijdagochtend vroeg een grote brand op de achtste etage. Vier mensen raakten gewond. Een van hen ligt nog met brandwonden in het ziekenhuis. De politie houdt rekening met brandstichting, wat ook op andere plekken in de flat is geprobeerd. De brandstichtingen lijken gericht op regenboogvlaggen in de flat. Eerder liep een regenboogvlag in de flat ook al brandschade op, bevestigt een woordvoerster. Dit incident wordt meegenomen in het onderzoek.

Het onderzoek van de politie is nog in volle gang, laat de woordvoerster weten. Het is nog niet duidelijk of er al een verdachte op het oog is. Diverse getuigen hebben zich inmiddels gemeld bij de politie, ook met beeldmateriaal, maar de recherche roept nog steeds mensen op zich te melden als ze iets hebben gezien of beelden hebben.

Streefbedrag al gehaald

Het streefbedrag van 3000 euro voor de inzamelingsactie is inmiddels dus ruimschoots gehaald. Stadsdeel West doneerde de eerste 1000 euro. "Het is tijd voor een luid en duidelijk tegengeluid", schrijven de initiatiefnemers van de actie. "Laten we gezamenlijk opstaan tegen intolerantie en massaal de regenboogvlag uithangen in West. Om te laten zien dat je 1 vlag kan vernielen, maar er vervolgens 10 voor in de plaats komen. En om aan iedereen duidelijk te maken dat West een stadsdeel is waar iedereen zichzelf kan zijn en waar we pal staan voor ieders veiligheid."

Met het geld moeten zoveel mogelijk regenboogvlaggen en posters worden gekocht. Ze zijn binnenkort voor iedereen gratis op te halen bij het stadsdeelkantoor.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.