Agent Capitool vrijuit voor doodschieten vrouw bij bestorming

ANP Producties | Bron: ANP

De agent die tijdens de bestorming van het Amerikaanse parlement door Trump-aanhangers op 6 januari een vrouw doodschoot, wordt niet bestraft. De Capitoolpolitie heeft haar onderzoek naar het fatale incident in een gang bij het Huis van Afgevaardigden afgerond en geconcludeerd dat er geen regels zijn overtreden.

Een politieman mag dodelijk geweld gebruiken als hij of zij gelooft dat dat levensreddend kan zijn. De betreffende officier, het korps geeft de naam niet vrij, heeft het beleid en training in de praktijk gebracht en krijgt daarom niet te maken met disciplinaire maatregelen. Het Openbaar Ministerie had eerder al besloten geen vervolging in te stellen wegens gebrek aan bewijs.

De politieman en diens familie hebben veel bedreigingen gehad. De Capitoolpolitie meldt verder dat hij of zij mogelijk levens van parlementariërs en medewerkers heeft gered nadat een grote menigte opstandelingen met geweld hun weg naar het hart van het parlement hadden gevonden.

Tijdens de bestorming kwamen meerdere mensen om, onder wie een politieman. De vrouw die overleed door een politiekogel was Trump-aanhanger Ashli Babbitt, die samenzweringstheorieën aanhing en een Trump-cape droeg toen ze met duizenden anderen de officiële bevestiging van Joe Bidens verkiezingingsoverwinning wilde verstoren. Drie andere mensen overleden volgens de autoriteiten door medische oorzaken. Meerdere agenten hebben na de bewuste dag zelfmoord gepleegd.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.