Duitsland wil luchthaven Kabul langer openhouden

ANP Producties | Bron: ANP

Duitsland wil de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul langer openhouden om de evacuatie van meer Afghanen mogelijk te maken. Berlijn overlegt met de NAVO-bondgenoten Verenigde Staten en Turkije en anderen om de luchthaven in bedrijf te houden na het vertrek van het Amerikaanse leger, dat nu het vliegveld en het luchtruim bewaakt.

Volgens de Duitse buitenlandminister Heiko Maas wordt daarover ook gesproken met de nieuwe machthebbers, de radicaalislamitische Taliban. Na de aftocht van de Amerikaanse strijdkrachten, die op 31 augustus afgerond moet zijn, moet het mogelijk blijven voor Afghanen om te vertrekken, vindt Maas. Het gaat om mensen die gevaar lopen door de Taliban, bijvoorbeeld omdat zij de buitenlandse troepen hebben geholpen die 20 jaar in het land waren.

Dinsdag zullen de Britse premier Boris Johnson en een aantal collega's er naar verwachting bij de Amerikaanse president Joe Biden op aandringen dat zijn troepen het vliegveld van Kabul langer bewaken dan 31 augustus. Johnson, Biden en andere leiders van de zogenoemde G7-landen bespreken dan de crisis in Afghanistan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.