COA verwacht meer opvanglocaties nodig te hebben voor Afghanen

ANP Producties | Bron: ANP

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verwacht de komende tijd nog meer opvanglocaties nodig te hebben voor mensen die worden geëvacueerd uit Afghanistan, waar de Taliban sinds een week aan de macht zijn. Maandagochtend werd bekend dat op een tweede plek onderdak wordt geboden aan evacués, het dorp Huis ter Heide (gemeente Zeist).

Eerder was al een opvanglocatie in Zoutkamp in Groningen door het COA ingericht; die zit sinds zondagavond vol. In de Willem Lodewijk van Nassaukazerne is plaats voor ongeveer 540 mensen.

Maandagmiddag zei COA-regiomanager Judith van der Laar dat op het terrein van het Walaardt Sacré Kamp nu 118 mensen uit Afghanistan zijn ondergebracht; mannen, (zwangere) vrouwen en kinderen. Ze zei op een persconferentie dat daar de komende dagen nog honderden mensen bij komen. In deze locatie kunnen een kleine 400 mensen terecht. "Dit is bij lange na niet genoeg. Achter de schermen wordt gekeken waar hierna nog meer opvang kan worden gerealiseerd."

Asiel

In de opvanglocaties zitten nu vooralsnog vooral mensen met een Afghaans paspoort. Uitgezocht wordt nu wat hun band met Nederland is en of ze in aanmerking komen voor asiel in Nederland of elders.

De mensen die worden opgevangen moeten eerst tien dagen in quarantaine in verband met Covid-19.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.