Op deze dag in 2005: Met koningskoppel K2 is Feyenoord voor de laatste keer Ajax de baas in de Arena

Koningskoppel Salomon Kalou en Dirk Kuyt.

Koningskoppel Salomon Kalou en Dirk Kuyt.© Foto ANP/Vincent Jannink

1 / 2
Milo Lambers

In de rubriek ’Tikkie terug’ blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die deze week haar ‘verjaardag’ viert: de laatst gewonnen ’Klassieker’ door Feyenoord in Amsterdam, 28 augustus 2005.

Broertjes Kalou

In de zomer van 2003 gaat er bij Feyenoord een Kalou weg en komt er een Kalou voor terug. Bonaventure Kalou vertrekt na zes jaar naar Auxerre, zijn zeventienjarige broertje Salomon komt naar Rotterdam. Hij wordt eerst verhuurd aan Excelsior, maar breekt in het seizoen 2004/2005 door in De Kuip.

Koningskoppel

Kalou blijkt een uitstekende connectie te hebben met zijn partner in de aanval. Dirk Kuyt en Salomon Kalou worden liefkozend K2 genoemd, een knipoog naar de dan populaire meidengroep K3 die de Kuip meerdere keren uitverkoopt.

Kuyt scoort dat seizoen 29 keer en geeft 13 assists, Kalou komt op 20 goals en 11 assists. Al snel wordt er in de media geroepen dat Kalou een Nederlands paspoort moet krijgen. Hij zou een mooie aanvulling zijn voor het Nederlands elftal tijdens het WK van 2006 in Duitsland.

Honderdste klassieker

In de derde speelronde van het seizoen daarna, 2005-2006, staat Ajax-Feyenoord op het programma. Het is de honderdste ’Klassieker’. Ajax wordt getraind door Danny Blind (zijn eerste jaar als trainer) en Feye-noord door Erwin Koeman, die van RKC gekomen is.

Beide clubs zijn gebrand op een goede seizoensstart. Ajax werd het seizoen ervoor tweede, maar van een titelstrijd met landskampioen PSV was amper sprake. Ronald Koeman diende halverwege het seizoen zijn ontslag in. Feyenoord eindigde onder trainer Ruud Gullit op een teleurstellende vierde plaats. De Arena kolkt. Er is in die tijd ook nog uitpubliek welkom.

Blindelings

Kuyt en Kalou spelen vrijuit, ze weten elkaar blindelings te vinden. Ajax-keeper Hans Vonk tast na een kwartier mis bij een schot van Salomon Kalou. De Ivoriaan dankt zijn doelpunt aan een slim passje van Kuyt. Een minuut na rust is het andersom. Kalou stuurt Ajax-back Maxwell het bos in en geeft af op Kuyt.

Ondanks dat Ferne Snoyl twintig minuten voor tijd rood krijgt en Angelos Charisteas de aansluitingstreffer maakt, neemt Feye- noord de drie punten mee naar Rotterdam.

De laatste

De overwinning krijgt in de loop der jaren historische waarde. Het is nog altijd de laatste overwinning van Feyenoord op Ajax in Amsterdam.

Van een Nederlands paspoort voor Kalou komt het nooit. Hij vertrekt na dat seizoen naar Chelsea. Kuyt beproeft zijn geluk in Liverpool en maakt negen jaar later een succesvolle comeback in de Kuip.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.