Frankrijk ziet Taliban-banden bij gevluchte Afghanen

ANP Producties | Bron: ANP

Onder de Afghanen die naar het Westen zijn geëvacueerd, bevinden zich personen met banden met de radicaalislamitische Taliban, de nieuwe machthebbers in Afghanistan. De Franse binnenlandminister Gerald Darmanin bevestigde vijf gevallen, nadat Franse media daarover hadden bericht. Op hun beurt meldden Britse media dat de Britten een verdachte persoon naar Engeland hebben overgevlogen.

De Franse autoriteiten plaatsten een Afghaan meteen na zijn aankomst uit de Afghaanse hoofdstad Kabul met zijn familie in een hotel onder toezicht. In Kabul was de man gezien terwijl hij bewapend was. Hij leidde een Taliban-controlepost in de stad.

"We denken dat hij banden heeft met de Taliban, ook al heeft deze persoon enorm geholpen bij de evacuatie van de Franse ambassade", zei de minister over de hoofdverdachte. "Gezien de aanzienlijke moeilijkheden" bij het uitvoeren van veiligheidsonderzoeken naar de mensen die worden geëvacueerd, stemden de Franse autoriteiten ermee in om deze persoon en zijn gezin aan boord te nemen op de evacuatievlucht, aldus de bewindsman. Na nader onderzoek troffen de autoriteiten maatregelen.

Verhoogd risico

De vier andere Afghanen worden ervan verdacht dat ze dicht bij de hoofdverdachte staan. Ook zij worden bewaakt door de Franse inlichtingendienst. De autoriteiten zien een verhoogd risico op islamitisch terrorisme. Vier van de vijf zouden zondag zijn gearriveerd, de andere in de nacht van zondag op maandag. De afgelopen dagen werden ongeveer 1300 Afghanen door Frankrijk geëvacueerd.

In een Brits militair vliegtuig is een persoon uit Afghanistan naar Engeland gebracht die op de Britse zwarte lijst staat van ongewenste personen, een zogenoemde no-fly-lijst. Het was niet duidelijk wat er met het individu aan de hand is, meldde Sky News. De no-fly-lijst moet voorkomen dat personen die als extremisten worden beschouwd of die een veiligheidsrisico vormen, naar Groot-Brittannië kunnen reizen.

De meeste Afghanen die weg willen uit Afghanistan, zeggen juist te willen vluchten voor de Taliban. Zij vrezen wraak omdat zij buitenlandse troepen hielpen. Of zij willen niet onder de fundamentalisten leven.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.