Gasmeter verwijderen is momenteel gratis, maar het kost Ton Oosterkamp uit Alkmaar nog heel wat moeite...

Eerst maar inspecteren...

Eerst maar inspecteren...

Durk Geertsma

Het kost Ton Oosterkamp uit Alkmaar nog heel wat moeite om netbeheerder Liander zijn gasmeter te laten verwijderen.

Om te stimuleren dat meer mensen de gasaansluiting uit hun woning halen, vergoedt het ministerie van Economische Zaken sinds 1 maart de kosten. De netbeheerder krijgt 390 euro voor de klus. Dat lijkt Ton Oosterkamp wel wat en op 9 maart dient hij een verwijderingsverzoek in. Immers: al gebruik je geen gas, er moet met een werkende aansluiting wel vastrecht betaald worden. En dan ontstaat er een gek communicatiespel...

Oosterkamp krijgt op 1 april een bevestiging en op 19 april daarvan een annulering. Dat blijkt een foutje te zijn. Op 1 mei wordt weer een afspraak gemaakt. Verwijdering op 21 mei. Drie dagen daarvoor belt de aannemer dat het niet doorgaat omdat Liander de situatie eerst ter plekke wil bekijken. De meter hangt op een verzamelplek van meters en de vraag is wat er precies verwijderd moet worden. Daarna blijft het voornamelijk stil.

Wij vragen begin juli om opheldering bij Liander en een maand later krijgt Oosterkamp bericht dat de verwijdering nu gepland staat voor 7 september. Hij is er blij mee, maar vraagt zich wel af wie de vastrechtkosten van de periode tussen de aanvraag in maart en de verwijdering in september gaat betalen.

De vastrechtkosten zijn 140 euro per jaar. Wij adviseren Oosterkamp om de kosten van de periode van de eerste afspraak tot aan de daadwerkelijke verwijdering, 16 weken, terug te vragen. Zes maanden doen over een aanvraag tot verwijdering kan amper ’redelijk’ worden genoemd.

Ook een aansluiting wijzigen? www.mijnaansluiting.nl (Wel een account aanmaken.)

Meer nieuws uit Ombudsteam

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.