Milieuactivisten zijn niet vies van symboolpolitiek. Focus op wat echt belangrijk is en stop de rechtszaak tegen de Formule 1 | Commentaar

De rechter zal na dit weekend bepalen of Max verstappen mag aantreden tijdens de GP in Zandvoort.

De rechter zal na dit weekend bepalen of Max verstappen mag aantreden tijdens de GP in Zandvoort.© Foto Getty Images/Mark Thompson

Roy Hazenoot

Milieuactivisten zijn net als menig politicus niet vies van symboolpolitiek. Ze denken er iets mee te bereiken, vaak alleen voor de bühne. Het kort geding van milieuorganisatie MOB (bekend van de stikstofcrisis) tegen het circuit in Zandvoort en provincie Noord-Holland is hiervan een goed voorbeeld.

Dat er mensen zijn die een hekel hebben aan een extravagant evenement waar jonge mannen met een goede hand-oog-coördinatie miljoenen betaald krijgen om rondjes te rijden, is te begrijpen. Het is net zo’n raar fenomeen als voetbal waar 22 mannen of vrouwen achter een bal aan rennen - het zijn onzinnige occupaties, maar wel leuk om naar te kijken.

Klimaatproblemen

De F1 was deze week het mikpunt in een kort geding, omdat bij het evenement in Zandvoort te veel stikstof zou worden uitgestoten. Al langer ligt het rijdende miljonairsfestijn in het klimatologische verdomhoekje. Wat raar is, want de F1 is niet de oorzaak van de klimaatproblemen op aarde en ook niet de oplossing.

Milieuactivisten proberen een symbool van vervuiling om zeep te helpen en verdoen daarmee hun tijd. Ze kunnen incidenten waar weinig stikstofwinst te behalen valt wel willen verbieden, maar beter kunnen ze zich richten op zaken waar structureel viezigheid de lucht in wordt geblazen. Vervuilende ’normale’ auto’s bijvoorbeeld of de vervuilende vee-industrie en niet te vergeten vervuilende fabrieken (Tata Steel in IJmuiden stoot 25 keer meer uit dan alle F1-races bij elkaar, leest u in onze F1-bijlage). Dag in, dag uit stoot dit ranzige trio een veelvoud aan smerige stoffen uit vergeleken met een raceweekendje op Zandvoort.

Draagvlak

Het is onze manier van leven die de wereld verpest, niet de F1. Om zeventien miljoen Nederlanders de groene kant op te krijgen is draagvlak nodig. Dat lukt niet wanneer de leuke dingen in het leven, die klimatologisch nauwelijks van belang zijn, worden verboden.

Als de rechter na dit weekend in het voordeel van de milieuclub besluit, dan is dat een verlies voor de Formule 1, voor sportfans én voor de activisten zelf. Het klimaat is dan niet opeens gered en steun voor groene maatregelen kalft alleen maar verder af. Om een bekende verzekeraar na te praten: focus op wat echt belangrijk is. En dat zijn niet een paar vierwielers die in het weekend rondjes rijden, terwijl doordeweeks de wegen vol staan met miljoenen door verbrandingsmotoren aangedreven auto’s.

Van dit soort symboolpolitiek is nooit iemand beter geworden, ook de ’groene beweging’ niet. Met zulke vrienden heeft de natuur geen vijand meer nodig.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.