Mart Hoogkamer stijgt naar nummer 1 in de Top 40 met zomerhit ’Ik ga zwemmen’ [video]: ’Wel een traantje om gelaten’

Theo de With
Leiden

Het is hem gelukt. De Leidse volkszanger Mart Hoogkamer heeft zijn eerste nummer 1-hit te pakken. Zijn zomerhit ’Ik ga zwemmen’ steeg vrijdag naar de hoogste plek in de Top 40.

De oorwurm was de afgelopen weken bezig aan een niet te stuiten opmars in de hitlijsten. Nooit eerder scoorde Mart Hoogkamer een hit in de Nederlandse Top 40, die op vrijdag door Q-Music wordt uitgezonden.

De 23-jarige zanger kan zijn geluk niet op door dit succes. ,,Ik dacht wel dat dit nummer een hitje kon worden, maar dit succes had ik niet voorzien’’, zegt hij. Het lied ’Ik ga zwemmen’ ontstond twee jaar geleden spontaan tijdens een schrijfkamp met onder anderen rapper Lange Frans. Vanwege de lockdown en alle coronamaatregelen is het nummer al die tijd op de plank blijven liggen.

Met de heropening van de horeca vond de Leidenaar het tijd om de meezinger alsnog uit te brengen. ,,De mensen zijn wel toe aan wat gekkigheid en gezelligheid.’’ De bijbehorende clip nam hij met een aantal vrienden op in de Rijnsburgersingel aan de voet van Molen De Valk.

Mart was vrijdagmiddag te gast in de studio van Q-Music. ,,Ik heb er wel een traantje om gelaten’’, verklapte hij achter de microfoon. ,,Ik heb nog nooit met een single in de Top 40 gestaan en nu verdrijf ik Ed Sheeran van nummer 1. Dit maak je toch nooit meer mee?’’

In 2016 deed Mart Hoogkamer voor het eerst van zich spreken tijdens het televisieprogramma ’Holland’s Got Talent’, waar hij als tweede eindigde. Hij nam vervolgens een single op met Willeke Alberti. Vorig jaar ging een filmpje met zijn versie van ’Unchained melody’ viral op Facebook.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.