Vrouw loopt blijvend oogletsel op door ongeluk met drone in Katwijk. Bestuurder wel schuldig, maar krijgt geen straf

ANP
HAARLEM

Een 42-jarige man uit het Valkenburg heeft op 4 mei vorig jaar met zijn drone blijvend oogletsel veroorzaakt bij een fietsster in Katwijk, die in haar gezicht werd geraakt door het apparaat. De kantonrechter verklaarde de man vrijdag schuldig, maar legde hem geen straf op.

Volgens de verklaring van de man werd de drone door de wind weggeblazen en kwam deze daardoor boven het fietspad terecht. Toen hij de drone probeerde weg te sturen stortte deze neer en werd de vrouw geraakt. Een naast haar fietsende collega bleef ongedeerd.

Het Openbaar Ministerie (OM) had de zaak niet alleen vanwege het ongeval voorgelegd aan de rechter. De man heeft zijn drone ook te dicht in de buurt van het zweefvliegveld Valkenburg laten vliegen. Daarvoor is speciale toestemming nodig, die de man niet had. Hij heeft verklaard dat hij niet van de regels omtrent het vliegen met een drone op de hoogte was.

De dronebestuurder heeft zich volgens het OM schuldbewust opgesteld en een betalingsregeling met het slachtoffer getroffen. Daarom eiste de officier van justitie schuldigverklaring zonder oplegging van straf. Die eis heeft de kantonrechter gevolgd.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.