Fransen blijven volgens Macron in Irak zo lang als nodig is

ANP Producties | Bron: ANP

Franse militairen blijven in het kader van terreurbestrijding zo lang als nodig is in Irak, ongeacht of de VS beslissen zich terug te trekken. Dat zei de Franse president Emmanuel Macron na een top met verscheidene leiders uit het Midden-Oosten.

"Ongeacht de keuzes die de Amerikanen maken, blijven we vasthouden aan onze aanwezigheid in Irak in de strijd tegen het terrorisme. We hebben de operationele capaciteit om deze aanwezigheid te garanderen", aldus de Franse president zaterdag.

De regeringsleiders kwamen op verzoek van Irak naar Bagdad om te praten over meningsverschillen tussen de landen die volgens de gastheer te vaak in Irak worden uitgevochten door allerhande milities en terreurgroepen.

Verkennende gesprekken met Taliban

Gevraagd naar het einde van de evacuaties uit Afghanistan zei Macron dat er verkennende gesprekken met de Taliban worden gevoerd over humanitaire zaken en om "Afghaansen en Afghanen" die risico lopen te beschermen en repatriëren. Hij ziet daarbij een belangrijke bemiddelende rol weggelegd voor Qatar om een luchtbrug te organiseren.

Parijs maakte vrijdag bekend de evacuaties van mensen uit Afghanistan te hebben beëindigd.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.