India zet voor het eerst 10 miljoen coronaprikken op één dag

ANP Producties | Bron: ANP

India heeft vrijdag voor het eerst meer dan 10 miljoen coronaprikken op één dag gezet. Premier Narendra Modi spreekt van een "gedenkwaardige prestatie" voor het land met 1,3 miljard inwoners. Het vorige record stond op 9,2 miljoen prikken.

In totaal zijn in India meer dan 622 miljoen prikken toegediend. Ruim de helft van de 944 miljoen volwassenen heeft nu een eerste dosis van een coronavaccin gehad. India dient drie verschillende vaccins toe die allemaal uit twee doses bestaan.

Het tempo van de vaccinatiecampagne versnelt, maar het doel van 1,1 miljard gevaccineerden eind dit jaar wordt nog steeds bemoeilijkt door onder meer een tekort aan middelen, administratieve rompslomp en terughoudendheid onder het volk.

Besmettingsgolf

India wil met de vaccinatiecampagne nieuwe chaos in het land voorkomen. De besmettingsgolf in april en mei leidde tot een overbelasting van de zorg, meer dan 200.000 sterfgevallen en een tekort aan medische hulpmiddelen. Het aantal besmettingen nam daarna sterk af, maar neemt inmiddels weer toe.

Zaterdag werden bijna 47.000 nieuwe besmettingen geregistreerd, het grootste aantal in bijna twee maanden tijd. Zo'n 70 procent van de meldingen kwam uit de zuidelijke staat Kerala, waar vorige week een groot festival werd gehouden. Experts denken dat de volgende golf in India mogelijk volgende maand al begint, omdat dan het festivalseizoen begint.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.