Herdenkingsdienst in Aken voor slachtoffers Duitse overstromingen

ANP Producties | Bron: ANP

In de dom van Aken hebben hoogwaardigheidsbekleders, nabestaanden, andere slachtoffers en reddingswerkers zaterdag een herdenkingsdienst gehouden voor de slachtoffers van de watersnoodramp van juli in Duitsland. Onder de 180 aanwezigen waren ook bondskanselier Angela Merkel, president Frank-Walter Steinmeier en Bondsdagvoorzitter Wolfgang Schäuble.

Door het noodweer in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts en de daaropvolgende overstromingen en aardverschuivingen verloren half juli meer dan 180 mensen in Duitsland het leven. Sommige mensen worden nog steeds vermist. De schade loopt in de vele miljarden euro. Ook in België vielen veel doden.

Na de dienst, waarvoor ook vertegenwoordigers uit België en Nederland waren uitgenodigd, riep Steinmeier op de strijd tegen klimaatverandering voortvarend op te pakken. Duitsland moet zich volgens hem erop instellen dat het in de toekomst vaker en heftiger door extreem weer getroffen zal worden. "En wij moeten veel betere voorzorgsmaatregelen treffen, en ons beter beschermen." De president riep op de slachtoffers en het getroffen gebied niet te vergeten als "de televisiecamera's weg zijn en andere gebeurtenissen het nieuws beheersen".

Steinmeier zag ook een lichtpuntje door de enorme bereidheid hulp te bieden. Hij herinnerde daarbij aan de vele vrijwilligers die elk weekeinde het getroffen gebied in zijn gegaan om te helpen.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.