Leidse politiek gooit handdoek in de ring bij lang slepende hockeykwestie

In het Roomburgerpark wisselen groen en sportvoorzieningen elkaar af.

In het Roomburgerpark wisselen groen en sportvoorzieningen elkaar af.© Archieffoto Taco van der Eb

Loman Leefmans
Leiden

Hockeyclub Roomburg krijgt voorlopig geen extra kunstgrasveld. Niet in het Roomburgerpark, niet aan de Cronesteinkade en niet aan de Boshuizerkade. Niet één van de geopperde mogelijkheden die sportwethouder Paul Dirkse (D66) aan de gemeenteraad voorlegt, kan rekenen op een meerderheid.

En dus is het na de verkiezingen in maart een aan nieuwe politieke lichting om het slepende probleem op te lossen. ,,Dat de hockeyclub uiteindelijk een vierde veld krijgt, is dan het enige dat overeind blijft’’, aldus Dirkse.

De kwestie Roomburg speelt al sinds het begin van deze eeuw. De enige Leidse hockeyclub heeft een chronisch tekort aan ruimte. Het huidige stadsbestuur wilde eindelijk voor een oplossing zorgen door de aanleg van een vierde kunstgrasveld in het Roomburgerpark aan de Van Vollenhovekade. Maar het ’best denkbare plan’, zoals Dirkse het nog altijd omschrijft, werd eerder dit jaar tijdens het stadsreferendum rigoureus door de bevolking weggestemd.

De gemeenteraad gaf Dirkse en zijn ambtenarenploeg vervolgens de opdracht om te kijken of er niet toch nog een oplossing voor de hockeyclub te bedenken was. De wethouder kwam met drie suggesties op de proppen. Kort samengevat kon een nieuw kunstgrasveld komen op de huidige plek van de gelijknamige tennisvereniging, op de plaats aan de Cronesteinkade van korfbalclub Sporting Trigon of aan de Boshuizerkade in Zuidwest.

De eerste twee voorstellen gaan gepaard met de nodige verhuisoperaties van onder meer de tennis- en de korfbalvereniging, en bij de derde variant wordt het domein van de hockeyclub verspreid over twee verschillende speellocaties. ,,Dat is niet ideaal en daar zijn in Nederland ook maar weinig voorbeelden van’’, aldus Dirkse.

De eerste optie, waarbij Roomburg alsnog een veld krijgt in het Roomburgerpark, maar dan op een andere plek dan eerder geprojecteerd, stuitte op veel weerstand van buurtbewoners en betrokkenen. Dat plan verstoort de nog maar net herstelde verhoudingen in de wijk tussen de voormalige voor- en tegenstanders, zo vertelden twee wijkbewoners.

Bij de tien Leidse raadsfracties bleken dinsdagavond eensgezindheid ver te zoeken. De Partij voor de Dieren keurde bijvoorbeeld alle voorstellen af en de VVD keurde alle voorstellen goed, waarbij de hockeyclub een extra veld krijgt. De andere partijen zweefden daartussen of hadden, zoals ChristenUnie, CDA en PvdA vooralsnog geen uitgesproken mening. ,,Laat het maar aan de volgende raad’’, stelde PvdA’er Martijn Otten voor.

Volgens Dirkse kan dat ook bijna niet anders. ,,Als de raad één duidelijke richting op had gewezen, dan restte de komende maanden nog wat tijd om dat plan uit te werken. Die richting is er niet. Dus dan wordt het een onderwerp voor in de verkiezingsprogramma’s.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.